24 Νοε 2011

Λίγα λόγια για την δοτικότητα




Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τα προβλήματα των γύρω τους, και απλά αδιαφορούν. Όχι γιατί δεν μπορούν να κάνουν κάτι αλλά γιατί απλά δεν "εκπαιδεύτηκαν" ποτέ στο να βοηθούν και να στηρίζουν τους συνανθρώπους τους. Υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε με μεγάλο ενδιαφέρον την κατάσταση σου όχι γιατί τους ενδιαφέρει πραγματικά, αλλά γιατί έτσι θα έχουν θέμα συζήτησης με τους φίλους, τους συντρόφους και τους συνεργάτες τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι Άνθρωποι που με ευαισθησία, διακριτικότητα και όλη τους την ψυχή προσφέρουν ότι και όσα μπορούν σε αυτούς, που την δεδομένη στιγμή της ζωής τους χρειάζονται αγάπη και υποστήριξη. Γι' αυτούς τους ανθρώπους, τα λόγια είναι περιττά. Χαρίζουν απλόχερα τόση ευτυχία, όση ποτέ δεν φαντάστηκαν. Ξέρετε καμιά φορά δεν έχει σημασία ούτε η ποσότητα ούτε η ποιότητα των πραγμάτων που κάνουμε γι' αυτούς που χρειάζονται την βοήθεια μας. Το μόνο που μετράει είναι πως είμαστε εκεί γι'αυτούς...όπως και όσο μπορούμε.

Η "δοτικότητα" είναι για μένα πολύ σημαντική αρετή. Προσπαθώ να διδάξω στα παιδιά μου πόσο σημαντικό είναι να βοηθάνε όσους χρειάζονται υποστήριξη και να δίνουν με την ψυχή τους ότι μπορούν-όσο μικρό και ασήμαντο κι αν είναι για μας, για εκείνους που ζουν την κάθε μέρα και παλεύουν για την επιβίωση τους, είναι όλος ο κόσμος. Και αυτό κάνουν... αυτό εύχομαι να κάνουν πάντα στην ζωή τους γιατί έτσι θα διαφοροποιούνται από το σύνολο και θα βιώνουν τα μοναδικά συναισθήματα της προσφοράς. Ο κόσμος είναι γεμάτος πόνο, αρρώστιες, φτώχεια και εξαθλίωση. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μέσα μας την κρυμμένη ευαισθησία και ενσυναίσθηση για τους συνανθρώπους μας. Θα μας κάνει καλύτερους γονείς και ανθρώπους στο σύνολο μας. Ας προσπαθήσουμε, γιατί ακόμα και ένα μικρό βοτσαλάκι, μπορεί να ταράξει τα νερά μιας λίμνης.

Αφιερωμένο σε όλους εκείνους που στα δύσκολα ήταν εκεί-και συνεχίζουν να είναι! Δίπλα στον τυφλό, τον φτωχό, τον άτυχο, τον κατατρεγμένο, τον αδικημένο, τον ανήμπορο! Ευλογημένες οι πράξεις σας!       

Δεν υπάρχουν σχόλια: