29 Νοε 2011

Βρέχει ακόμα το κρεβατάκι του;


Το πιτσιρίκι σας ξύπνησε πάλι μέσα στη νύχτα γιατί έβρεξε το κρεβατάκι του. Πρέπει να ανησυχείτε; Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;


Το πρόβλημα της «νυχτερινής ενούρησης» ή και βρέξιμο του κρεβατιού στη διάρκεια της νύχτας είναι γνωστό στους περισσότερους από εσάς. Το πιτσιρίκι σας δεν μπορεί ακόμα στη διάρκεια της νύχτας να ελέγξει την ουροδόχο κύστη του, παρόλο που τα καταφέρνει μια χαρά στη διάρκεια της μέρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα αυτό μειώνεται σταδιακά, καθώς το παιδί μεγαλώνει, και γύρω στα τριάμισι χρόνια εξαλείφεται. Ωστόσο έρευνες αποδεικνύουν ότι το 20% των τετράχρονων παιδιών βρέχουν συστηματικά το κρεβατάκι τους, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου σε 80.000 τα παιδάκια που βρέχουν το κρεβατάκι τους στη διάρκεια του ύπνου. Τι γίνεται όμως όταν το μικρό σας συνεχίζει να βρέχει το κρεβατάκι του μετά τα τριάμισι; Μπορείτε να κάνετε κάτι για να το βοηθήσετε; Πότε θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια; Μάθετε τώρα γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της παιδικής ηλικίας.
Οι αιτίες;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια της νυχτερινής ενούρησης μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
¨      Κληρονομικοί παράγοντες. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το 57% των παιδιών που βρέχουν το κρεβατάκι τους τη νύχτα έχουν αδέρφια ή γονείς που είχαν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.
¨      Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα, ο χωρισμός των γονιών, η αλλαγή περιβάλλοντος, η γέννηση ενός καινούργιου μέλους της οικογένειας, κ.ο.κ..
¨      Μια σχετική καθυστέρηση να αποκτήσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους.
¨      Η μειωμένη παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης (αυτής που ελέγχει την παραγωγή των ούρων), ο διαβήτης και η κυστίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.

Τι να κάνετε:
¨      Μην το κάνετε θέμα μπροστά του. Η αρνητική κριτική και η συχνή αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα θα προκαλέσει μεγαλύτερο στρες στο παιδί, που ήδη νιώθει αισθήματα ντροπής. Θα ήταν προτιμότερο να του συμπαρασταθείτε! Επιβραβεύστε το όχι με ένα κομμάτι σοκολάτας, αλλά με μια ζεστή αγκαλιά ή κολλώντας ένα καινούργιο αστέρι στον πίνακα με τις στεγνές του νύχτες.
¨      Αποφεύγετε να του βάζετε βρεφικές πάνες το βράδυ. Είναι προτιμότερο να βρέχει το κρεβατάκι του από το να μη μάθει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη του.
¨      Μην του επιτρέπετε να πίνει πολύ νερό πριν πέσει για ύπνο. Αν είναι δυνατό, ξυπνήστε το στη μέση της νύχτας για να ουρήσει.
¨      Χρησιμοποιείστε έναν «συναγερμό» υγρού κρεβατιού που χτυπάει ή δονείται κάθε φορά που βρέχει το κρεβατάκι του. Έτσι, θα αρχίσει να νιώθει την αίσθηση της γεμάτης ουροδόχου κύστης του και να ξυπνάει από μόνο του κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη να ουρήσει. Μπορείτε να παραγγείλετε τη συγκεκριμένη συσκευή στο internet! Το ηλεκτρονικό κατάστημα Bedwetting (www. bedwettingstore. com) με το κλικ ενός κουμπιού σάς δίνει όλες τις απαραίτητες συμβουλές για τη χρήση της συσκευής, καθώς και τους διαφορετικούς τρόπους αγοράς της, π.χ. μέσω τηλεφώνου ή ταχυδρομείου. Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε συναγερμό υγρού κρεβατιού από το γνωστό ηλεκτρονικό πολυκατάστημα Amazon (www. amazon.co. uk ή www. amazon. com). Σας διαβεβαιώνουμε ότι και τα δύο αυτά καταστήματα τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ασφαλή εμπορική συναλλαγή. Μη διστάζετε λοιπόν.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;
¨      Αν συνήθιζε να μένει στεγνό κατά τη διάρκεια της νύχτας και τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε μία συστηματική βραδινή ενούρηση.
¨      Αν είναι πάνω από 6 χρονών.
¨      Αν παρατηρήσετε έντονη δυσοσμία των ούρων, παράπονα για πόνο και τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, αύξηση της συχνότητας της ούρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
¨      Αν πάσχει από διαβήτη ή αν υπάρχουν έστω υποψίες ότι αυτό συμβαίνει.
¨      Βέβαια, μπορεί να πάρει πολλές βδομάδες ή ακόμα και μήνες μέχρι να δείτε κάποια βελτίωση, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι. Η εκπαίδευση του παιδιού είναι χρονοβόρα υπόθεση και ασφαλώς χρειάζεται πολύ υπομονή και ανεκτικότητα από μέρους σας. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδάκια τα καταφέρνουν μια χαρά γι’ αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και τόσο. Αν βέβαια το πρόβλημα δεν εξαλειφθεί με την πάροδο του χρόνου, ο παιδίατρός σας θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και, αν χρειαστεί, θα χορηγήσει κάποιο καινούργιο φάρμακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: