2 Δεκ 2011

Διαζύγιο



Τα στάδια ενός Διαζυγίου



Εκατομμύρια άνθρωποι αν τον κόσμο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για διαφορετικούς λόγους και αφορμές καταλήγουν κάποια στιγμή στον χωρισμό…η ευτυχία που ένιωθαν κάποτε, οι όρκοι που έδωσαν, τα όνειρα που έκαναν δεν υπάρχουν πια στην καθημερινότητα τους και την θέση τους παίρνουν καυγάδες, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και θυμός…θυμός που τους οδηγεί στο διαζύγιο, άλλοτε με πολιτισμένους τρόπους και άλλοτε με διαδικασίες που φθείρουν όσους αναμειγνύονται.
Κάποιοι έχουν την σύνεση να σκεφτούν προσεχτικά τις κινήσεις που θα κάνουν έτσι ώστε οι επιπτώσεις του χωρισμού τους να είναι όσο τον δυνατόν λιγότερο επώδυνες για τα θύματα αυτής της υπόθεσης - «τα παιδιά» τους. Κάποιοι άλλοι, βάζοντας μπροστά τον εγωισμό, τον θυμό και το Εγώ τους, δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν και να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τις αθώες ψυχές των παιδιών τους προκειμένου να εκδικηθούν και να πληγώσουν τον άλλο.
Για να φτάσει κανείς στο διαζύγιο, χρειάζεται να διανύσει το δρόμο των σταδίων του χωρισμού. Δεν τελειώνει ένας γάμος από την μια μέρα στην άλλη εκτός βέβαια από κάποιες ακραίες περιπτώσεις. Στην πλειοψηφία τους πάντως, οι γάμοι περνάνε από τα εξής στάδια πριν φτάσουν στο γραφείο κάποιου δικηγόρου.


Στάδιο 1ο: Σε αυτό το στάδιο, το άλλοτε αγαπημένο και δεμένο ζευγάρι αρχίζει να καυγαδίζει έντονα και συχνά, να χάνει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη που έτρεφε ο ένας για τον άλλο και να αποξενώνεται συναισθηματικά και σεξουαλικά. Οι όποιες προσπάθειες προσέγγισης και βελτίωσης της σχέσης τους πέφτουν στο κενό. Τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα επικεντρώνονται στα αρνητικά χαρακτηριστικά και ελαττώματα του άλλου, τα οποία η κατάσταση, τους κάνει να τα μεγενθύνουν ακόμα περισσότερο. Αυξάνονται οι προσπάθειες για υποστήριξη από φίλους και συγγενείς, όπως και η πιθανότητα για μια εξωσυζυγική σχέση που λειτουργεί σαν δεκανίκι στην μεταβατική αυτή φάση που βιώνει το άτομο.


Στάδιο 2ο: Κατά την διάρκεια αυτού του σταδίου και τα δύο μέλη έχουν συνειδητοποιήσει πως το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο. Γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον δικηγόρο όπου και το διαζύγιο δρομολογείτε, αρχίζουν οι καυγάδες για την επιμέλεια των παιδιών και τα περιουσιακά στοιχεία, το ζευγάρι αρχίζει να μένει σε διαφορετικά σπίτια και εκεί επέρχεται και το τεράστιο φορτίο του ψυχολογικού αντίκτυπου του χωρισμού στα παιδιά. Η θλίψη, ο πόνος, ο θυμός και η μελαγχολία βιώνεται ιδιαίτερα έντονα και από τα δυο μέλη.


Στάδιο 3ο: Μετά από το διαζύγιο και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που δημιουργούσαν ιδιαίτερα έντονο άγχος και στα δύο μέλη, η επικοινωνία μεταξύ "των πρώην" συνήθως βελτιώνεται. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν πια προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και έχουν βρει τρόπους διαχείρισης της αλλαγής που βιώνουν. Το κάθε άτομο πια ξεχωριστά κάνει όνειρα και σχέδια για το μέλλον, προγραμματίζει και προσπαθεί να χαρεί το νέο ξεκίνημα στην ζωή του.


Στάδιο 4ο: Λίγα χρόνια μετά το τέλος αυτού του γάμου, το κάθε άτομο είναι πια σε θέση να συγχωρέσει τον άλλο και να συνεχίσει την ζωή του απαλλαγμένο από τα όποια αρνητικά συναισθήματα του δημιούργησε ο πρώην σύντροφος του. Μέσα από την ωρίμανση και τον σεβασμό που νιώθει για τον εαυτό του είναι σε θέση να προχωρήσει σε νέες σχέσεις και επαφές.


Τα παραπάνω στάδια είναι ασφαλώς η ωραιοποιημένη εικόνα των φάσεων ενός διαζυγίου. Δυστυχώς, στην πραγματική ζωή, τα γεγονότα δεν είναι πάντα τόσο εναρμονισμένα με την λογική/επιθυμητή εξέλιξη των πραγμάτων. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα διαζύγιο επιφέρει απίστευτο κόστος και στους δύο συντρόφους, πόνο και δυστυχία. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα σας μιλήσω σε κάποιο άλλο άρθρο. Επί του παρόντος, θα ήθελα να σας παραθέσω κάποιες τακτικές αυτο-βοήθειας που θα βρείτε ιδιαίτερα χρήσιμες τώρα που ο γάμος σας καταρρέει και βρίσκεστε σε ιδιαίτερα εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση.


1.      Βιώστε τον πόνο και την θλίψη του χωρισμού. Δεν θα μπορέσετε να πάτε παρακάτω αν δεν επιτρέψετε στον εαυτό σας να πενθήσει για την σχέση που τελειώνει.
2.      Μην παίρνεται βεβιασμένες και επιπόλαιες αποφάσεις. Μιλήστε με ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας συμβουλέψουν κατάλληλα ώστε η κάθε σας κίνηση να είναι σωστά προγραμματισμένη.
3.      Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τον θυμό σας δημιουργικά. Οι έντονες αντιπαραθέσεις και οι νομικές αντιδικίες μόνο περισσότερο κακό μπορούν να κάνουν σε σας, τα παιδιά και τον πρώην σύντροφο σας.
4.      Ακόμα κι αν το έχετε αποφασίσει, επιτρέψτε στον εαυτό σας να το σκεφτεί ξανά και ξανά. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε γνώμη. Ακολουθήστε την ροή του εαυτού σας και την φωνή της καρδιάς σας. Είστε σίγουροι πως για σας δεν υπάρχει 2η ευκαιρία;
5.      Κρατήστε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε τα γεγονότα που σας στεναχωρούν και τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε λανθασμένες γνωσίες που έχετε για την ερμηνεία κάποιων γεγονότων. Μην θυματοποιήστε και μην παγιδεύεστε σε ενοχικά συναισθήματα.
6.      Μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Βγείτε έξω στον κόσμο και ελάτε σε επαφή με άλλους ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν να βγείτε από τον φαύλο κύκλο της άρνησης και της απογοήτευσης. Γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο, σε μια σχολή χορού, ξεκινήστε μια ξένη γλώσσα ή επιστρατεύστε την βοήθεια των φίλων σας έτσι ώστε να γεμίσετε δημιουργικά και ευχάριστα τον ελεύθερο σας χρόνο.
7.      Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το βαρύ φορτίο των συναισθηματικών και πρακτικών αλλαγών που συνοδεύουν ένα διαζύγιο, ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη.
8.      Να θυμάστε πως η ζωή συνεχίζεται. Όσο άσχημα κι αν νιώθετε αυτήν την στιγμή, θα έρθει σύντομα η μέρα που με ανακούφιση θα ατενίζετε το παρελθόν και θα χαίρεστε για την απόφαση που πήρατε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: