22 Δεκ 2011

Οι γιορτές των χωρισμένων οικογενειών

Οι πρώτες γιορτές ως διαζευγμένοι.


Το διαζύγιο έχει πια εκδοθεί, τα παιδιά προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα πραγμάτων, το ίδιο κι εσείς που μαζεύεται τα κομμάτια σας και θέλετε όσο τίποτα άλλο, να ξεπεράσετε αυτήν την σελίδα της ζωής σας και, να πάτε παρακάτω. Ωστόσο, αυτά θα είναι τα πρώτα σας Χριστούγεννα χωριστά. Οι γιορτινές μέρες της αγάπης αναμφίβολα, ξυπνούν μέσα σας αναμνήσεις και συγκινήσεις από περασμένες οικογενειακές γιορτές. Τι μπορείτε αλήθεια να κάνετε για να επιβιώσετε αυτό το διάστημα; Τι έχουν ανάγκη τα παιδιά για να επηρεαστούν όσο λιγότερο γίνεται από τις επικείμενες αλλαγές φέτος; Πως θα ξεπεράσετε την απώλεια και την θλίψη που νιώθετε μέσα σας, για το κομμάτι αυτό της ζωής σας που ανήκει πια στο παρελθόν;

Το διάστημα αυτό είναι σίγουρα ιδιαίτερα δύσκολο και αγχωτικό για εσάς. Πρέπει μόνη /ος αυτήν την φορά να τακτοποιήσετε ένα σωρό εκκρεμότητες, να προετοιμαστείτε για τις μέρες που έρχονται, να κάνετε τις απαραίτητες αγορές και μέσα σε όλα αυτά, να είστε διαρκώς κοντά στα παιδιά σας, που έχουν ανάγκη από την αγάπη και την προσοχή σας περισσότερο από ποτέ. Ακόμα κι αν έχετε αποδεχθεί την κατάσταση και βλέπετε τις αλλαγές στης ζωής σας σαν μια ευκαιρία για να γίνεται καλύτεροι γονείς καθώς και πιο ήρεμοι και ισορροπημένοι άνθρωποι, τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που θέλοντας και μη σας θλίβει και σας στεναχωρεί για όσα πέρασαν και χάθηκαν. 
Το πένθος για την απώλεια που βιώνετε, είναι ένα στάδιο που πρέπει να περάσετε, προκειμένου να πάτε παρακάτω... Απαλλαγμένοι από τύψεις, θυμό, ενοχές και συναισθήματα που σας πληγώνουν και σας κρατούν δέσμιους σε μια κατάσταση, που δεν είχε μέλλον και προοπτικές. Παρόλο που αυτές τις γιορτές τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά για σας και τα παιδιά σας, μην το βάζετε κάτω. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που μπορούν να σας στηρίξουν και να σας συμπαρασταθούν κάνοντας αυτές τις γιορτές ξεχωριστές. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ιδέες που ελπίζω να χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε οι μαύρες σκέψεις που ενδεχομένως, κάνετε τώρα για τις μέρες που έρχονται, να αντικατασταθούν από άλλες αισιόδοξες και πολύ ενέργεια για δημιουργία και διασκέδαση. 

  1. Διατηρήστε τις ρουτίνες και τις συνήθειες που είχατε τα περασμένα χρόνια. Στολίστε το σπίτι σας, κάντε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με τα παιδιά σας, τραγουδήστε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, διαβάστε ιστορίες για το πνεύμα των Χριστουγέννων και τον Άγιο Βασίλη, μαγειρέψτε μαζί, φτιάξτε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, κάντε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τις ημέρες που θα περάσετε μαζί. 
  2. Οργανώστε από τώρα που και πως θα περάσετε την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Καλέστε φίλους ή συγγενείς στο σπίτι σας (αν δεν είστε προσκεκλημένοι κάπου) και φροντίστε το κλίμα να είναι γιορτινό και χαρούμενο. Τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία των εδεσμάτων και στην τακτοποίηση του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασκεδάσετε με οικείους σε εσάς ανθρώπους και τα παιδιά σας θα χαρούν  την παρουσία αγαπημένων προσώπων και συγγενών.
  3. Αν η δικαστική συμφωνία ορίζει να περάσουν τα παιδιά τις μισές μέρες των γιορτών με τον έναν γονέα και τις υπόλοιπες με τον άλλον, φροντίστε να τα προετοιμάσετε. Μιλήστε τους από κοινού για την απόφαση αυτή, για τους λόγους τους οποίους θεωρείτε δίκαιο να τα χαρείτε και οι δύο το διάστημα των γιορτών, για τα συναισθήματα σας, για την αγάπη σας που είναι δεδομένη, έστω και αν δεν είστε πια μαζί. Δεν χρειάζεται να τα ρωτήσετε αν θέλουν ή πως θα ήθελαν να περάσουν τις γιορτές. Δώστε τους μόνο να καταλάβουν πως τα αγαπάτε και οι δύο πολύ, επειδή όμως δεν μένετε πια στο ίδιο σπίτι, θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν και με την μαμά και με τον μπαμπά, απλά σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
  4. Αν οι σχέσεις με τον πρώην σύντροφο σας είναι καλές, υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία για το καλό των παιδιών, περάστε λίγες στιγμές μαζί. Κανονίστε για παράδειγμα να πάτε τα παιδιά σε κάποιο χριστουγεννιάτικο event, στην γιορτή του σχολείου τους, σε μια θεατρική παράσταση. Αυτό θα τα κάνει να νιώσουν ασφάλεια και να καταγράψουν μέσα τους "το διαζύγιο" σαν μια διαδικασία που δεν τους στερεί την αγάπη και την προσοχή των γονιών τους.
  5. Αποφύγετε την θλίψη των ημερών. Οι φίλοι είναι το καλύτερο φάρμακο και σίγουρα η συντροφιά τους θα σας κάνει να νιώσετε ευχάριστα. Μιλήστε τους για όσα νιώθετε και σκέφτεστε και μην φοβάστε να αποδεχθείτε τα βαθύτερα συναισθήματα σας.
  6. Θυμηθείτε πως οι όποιες αποφάσεις, συγκρούσεις ή επιλογές έχετε ήδη κάνει ή θα κάνετε στο μέλλον δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεάζουν αρνητικά τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών σας. Προσπαθήστε να είστε απέναντι τους ζεστοί και δεκτικοί ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουν μια σημαντική αλλαγή στην ζωή τους κι τους είναι δύσκολο να την διαχειριστούν.
  7. Τα Χριστούγεννα είναι μια άκρως οικογενειακή γιορτή. Γι' αυτό φροντίστε να μην λείψει κανείς από τους δυο σας στα παιδιά και καλύψτε την απουσία του άλλου, περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους, παίζοντας και γελώντας. Τα παιδιά, δεν χρειάζονται και πολλά για να είναι ευτυχισμένα ... Εσείς και η αγάπη σας τους αρκεί, έστω κι αν το κενό αυτού που λείπει θα είναι πάντα αισθητό. 
  8. Φίλοι, δώρα, δραστηριότητες έξω από το σπίτι, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και επισκέψεις σε φιλικά σπίτια όπου μπορούν να παίξουν και να διασκεδάσουν με άλλα παιδιά καλό είναι να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Έχετε όλοι ανάγκη από ψυχική ηρεμία και ιδιαίτερες στιγμές! 

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2012!
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: