21 Ιαν 2012

12 λόγοι διαφωνίας των γονέων


Οι 12 πιο συνηθισμένοι λόγοι που φέρνουν τους γονείς σε διαφωνία:

©      Η διατροφή του παιδιού – συνήθως ο ένας από τους δυο επιθυμεί να αποφεύγει τα σνακ και την ζάχαρη, ενώ ο άλλος είναι πιο ελαστικός.
©      Η ακαταστασία του σπιτιού – ο ένας δεν αντέχει τα παιχνίδια και τα ψίχουλα στο σαλόνι, ο άλλος είναι πιο ανεκτικός.
©      Η ένδυση του παιδιού – ο ένας αγχώνεται να μην κρυώσει και το ντύνει σαν κρεμμύδι, ο άλλος πιστεύει πως και το πολύ κουκούλωμα δεν κάνει καλό.
©      Η διαγωγή του παιδιού εκτός σπιτιού – ο ένας πιστεύει πως κάποιες συμπεριφορές είναι φυσιολογικές για την ηλικία του και τις αντιμετωπίζει με υπομονή και χιούμορ, ενώ ο άλλος, ταράζεται κάθε φορά που σκέφτεται τι θα λέει ο κόσμος βλέποντας για παράδειγμα το παιδί του, να σκουπίζει την μύτη με το μανίκι του.
©      Οι διάλογοι των ενηλίκων – ο ένας πιστεύει πως πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ ως προς τις λέξεις που χρησιμοποιούν όταν μιλάνε, ο άλλος είναι πιο χαλαρός και συχνά του ξεφεύγουν λέξεις ή προτάσεις ακατάλληλες για ανηλίκους.
©      Η ώρα του ύπνου – ο ένας είναι ελαστικός και υπομονετικός, «θα πάει όταν νυστάξει» ενώ ο άλλος προσπαθεί να θεσπίσει μια ρουτίνα ύπνου.
©      Η τηλεόραση – τα ηλεκτρονικά παιχνίδια – ο ένας είναι αρκετά ελαστικός με συνέπεια το παιδί να βλέπει μα τις ώρες τις αγαπημένες του σειρές ή να παίζει ηλεκτρονικά, ενώ ο άλλος προσπαθεί να θεσπίσει τον κανόνα της 1 ώρας.
©      «Μην το κακομαθαίνεις». Αυτή είναι μια έκφραση που ακούμε συχνά μεταξύ ζευγαριών. Ο ένας προσπαθεί να μην αγοράζει πολλά δώρα και παιχνίδια στο παιδί, να μην του κάνει όλα τα χατίρια και να του μάθει να είναι ένας ευσυνείδητος καταναλωτής, ενώ ο άλλος δεν χάνει ευκαιρία για να κακομαθαίνει το πιτσιρίκι του κάνοντας του όλα τα χατίρια και αγοράζοντας του διαρκώς μικροδωράκια και ζαχαρώδη.
©      Οι ελευθερίες του παιδιού – ο ένας θεωρεί ότι το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί όλους τους χώρους του σπιτιού και τα αντικείμενα που το περιβάλλουν ενώ ο άλλος δεν αντέχει να το βρίσκει να παίζει με τις κατσαρόλες και να χρησιμοποιεί τον καναπέ για τραμπολίνο.
©      Η ασφάλεια του παιδιού – ο ένας είναι γονιός του «πρόσεχε» ενώ ο άλλος γονιός του «προχώρα». Κάποιες φορές ο ένας από τους δυο θέλει να αφήσει αρκετό χώρο στο παιδί για να εξερευνήσει το περιβάλλον του και να δοκιμάσει τις δυνάμεις και τις αντοχές του ενώ ο άλλος, πλημμυρισμένος από άγχος, φόβο και ανησυχία για την ασφάλεια του παιδιού, του στερεί ένα από τα μεγαλύτερα του δικαιώματα – αυτό της ελευθερίας (μέσα πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια).
©      Η διαπαιδαγώγηση του – ο ένας είναι της μοντέρνας σχολής και προσπαθεί με κανόνες και όρια να διαπαιδαγωγήσει το παιδί ως προς τις αποδεχτές και μη συμπεριφορές ενώ ο άλλος χάνει εύκολα την ψυχραιμία του, φωνάζει και προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη με αυταρχικό τρόπο.
©      Τα λεγόμενα προς το παιδί – ο ένας αποφεύγει τους χαρακτηρισμούς, τις διακρίσεις, τις ετικέτες, τις απειλές και τις προσβολές ενώ ο άλλος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει την επίδραση όλων αυτών στον ψυχισμό του παιδιού με συνέπεια, κάποιες φορές να μην προσέχει τα λόγια του.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: