10 Ιαν 2012

Baby Blues

Όσα δεν σας είπε ποτέ κανείς, 
για το πρώτο διάστημα με το μωρό!

Γίνατε επιτέλους γονείς... Το αγγελούδι σας ήρθε στον κόσμο και μαζί με αυτό άπειρες ευχές, επισκέψεις στο μαιευτήριο, λουλούδια, μπαλόνια, πολύχρωμες κάρτες γεμάτες αγάπη, αρκουδάκια και χαμόγελα παντού! Η ευτυχία σας δεν περιγράφετε και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό που νιώθετε να μην χωράει σε λέξεις. Άλλωστε τα πιο δυνατά συναισθήματα δεν περιγράφονται με λόγια. 
Αυτήν την κατάνυξη και ευφορία έρχεται σύντομα να διαδεχθεί το πρώτο διάστημα με το μωρό στο σπίτι. Όλα είναι τόσο διαφορετικά. Παρόλο που εξακολουθείτε να είστε ευτυχισμένη, αυτό δυστυχώς δεν αποτυπώνετε στον καθρέφτη σας. Ο θηλασμός, το ξενύχτι, ο πόνος στο στήθος σας, οι γυναικολογικές ενοχλήσεις ειδικά όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, οι ανησυχίες για την ασφάλεια του μωρού, η περιποίηση και η φροντίδα του σας έχουν εξαντλήσει. Τις περισσότερες μέρες δεν χρειάζεται καν να βγάλετε τις πιτζάμες σας και υπάρχουν στιγμές που νομίζετε ότι θα τρελαθείτε. Το σώμα σας δεν επανέρχεται όσο σύντομα θα θέλατε κι αυτό έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση σας. Ο νέος σας ρόλος έρχεται να αλλάξει ριζικά τις συνήθειες και τις ρουτίνες σας και να κλέψει χρόνο από τον σύντροφο σας, δημιουργώντας έτσι μια σχετική απομάκρυνση μεταξύ σας αφού δεν υπάρχει πια χρόνος ούτε για να επικοινωνήσετε. Από την τρίτη κιόλας μέρα της γέννησης του μωρού και για περίπου 2 βδομάδες έχετε να αντιμετωπίσετε και τα λεγόμενα baby blues, το διάστημα δηλαδή εκείνο που δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα νεύρα και τα συναισθήματα σας με αποτέλεσμα να ξεσπάτε σε κλάματα χωρίς λόγο, να νιώθετε απόγνωση και θλίψη, να νευριάζετε με το παραμικρό, να είστε κυκλοθυμική και απότομη με όλους.  
Δεν ξέρω αν θα σας παρηγορήσει αυτό που θα σας πω αλλά μην ανησυχείτε και μην φοβάστε... αυτό το διάστημα σύντομα θα τελειώσει, κι όταν το μωρό σας μπει σε ένα πρόγραμμα και οι ορμόνες σας έρθουν πάλι στα φυσιολογικά τους επίπεδα, η ζωή θα σας χαμογελάσει ξανά. Καταλαβαίνω απόλυτα πως νιώθετε τώρα... Το έχω περάσει και μάλιστα εις διπλούν και είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη περίοδος που κανείς δεν μας είχε προετοιμάσει για την ύπαρξη της. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σκέφτεστε είναι πως θα τελειώσει σύντομα και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα τα έχετε βγάλει σίγουρα πέρα. Θέλει υπομονή, επιμονή και κουράγιο αυτό το πρώτο διάστημα με το μωρό. Πρέπει να δώσετε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας να το γνωρίσει και να γνωρίσει κι εκείνο εσάς. Δείτε την αισιόδοξη πλευρά αυτής την περιόδου και μην απελπίζεστε. Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφο σας, μιλήστε του για τα συναισθήματα σας, επιστρατεύστε όσους συγγενείς μπορούν να βοηθήσουν στα πρακτικά θέματα όπως το σίδερο και το μαγείρεμα, τηλεφωνήστε σε μια φίλη που έχει περάσει από αυτό το στάδιο και μπορεί να σας παρηγορήσει, αφήστε το σπίτι και την τάξη σε δεύτερη μοίρα και ασχοληθείτε αποκλειστικά με την φροντίδα του μωρού σας. Αν πάλι νιώθετε ιδιαίτερα έντονα αρνητικά συναισθήματα, μιλήστε με τον γυναικολόγο και την μαία σας. Αν το κρίνουν απαραίτητο θα σας προτείνουν να μιλήσετε με κάποιον ειδικό. Μην ξεχνάτε... για όλα υπάρχει λύση. Εγώ σας εύχομαι δύναμη και κουράγιο. Να χαίρεστε το μωρό σας και να σκέφτεστε αισιόδοξα! Όλα θα πάνε καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: