5 Φεβ 2012

Η ευεργετική επίδραση της ανάγνωσης παραμυθιών στα παιδιά μας!

Μια φορά κι έναν καιρό...


Τα βιβλία είχαν πάντα ξεχωριστή θέση στην ζωή μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έβρισκα τεράστια ευχαρίστηση στην ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών που καθώς μεγάλωνα αντικαταστάθηκαν από μυθιστορήματα και μετέπειτα από βιβλία σχετικά με την επιστήμη μου. Την αγάπη μου αυτή προσπάθησα να την μεταφέρω και στα παιδιά μου και νομίζω πως τα κατάφερα. Όχι βέβαια γιατί προσπαθώ να τα μεγαλώσω σύμφωνα με τα δικά μου "θέλω" αλλά γιατί τα οφέλη που αποκομίζουν από την ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών είναι αναρίθμητα. Πέρα από αυτό, η ώρα που περνάμε διαβάζοντας είναι πάντα ιδιαίτερα ευχάριστη και μοναδική για όλους μας! Είναι η δική μας ώρα που μοιραζόμαστε συναισθήματα, σκέψεις, και εποικοδομητικές συζητήσεις πάνω στο περιεχόμενο του βιβλίου ή του παραμυθιού. 


Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι η ανάγνωση παραμυθιών από τους γονείς είναι μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα για τα παιδιά μικρής ηλικίας κι αυτό γιατί:



  • Αναπτύσσουν ενδιαφέρον για τα βιβλία
  • Νιώθουν χαρά και ευχαρίστηση περνώντας χρόνο μαζί μας
  • Καλλιεργούν βασικές δεξιότητες αναφορικά στην ανάγνωση και την γραφή
  • Κατακτούν βασικές έννοιες του γραπτού λόγου 
  • Αναπτύσσονται νοητικά, γλωσσικά, ηθικά, και αισθητικά
  • Καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη!
  • Μαθαίνουν καινούργιες λέξεις και έννοιες
  • Επεξεργάζονται τα συναισθήματα τους και δημιουργείτε πρόσφορο έδαφος για συζήτηση πάνω σε θέματα που τα απασχολούν και που δεν μπορούν ακόμα να περιγράψουν ή/και να εξωτερικεύσουν. 
Έχοντας αυτά στο μυαλό σας, νομίζω πως ήρθε η ώρα να εισβάλλετε στον κόσμο των παραμυθιών (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) θέτοντας αναγνωστικές ρουτίνες και να ταξιδέψετε παρέα με το πιτσιρίκι σας σε μαγικούς κόσμους και φανταστικές ιστορίες. Εγώ σας συμβουλεύω τα ακόλουθα:

  • Φροντίστε να υπάρχουν στο σπίτι σας αρκετά βιβλία και γραφική ύλη για τα παιδιά σας
  • Δημιουργήστε ευκαιρίες για αναγνωστικές εμπειρίες τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω από αυτό. Επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία και δανειστικές δημοτικές βιβλιοθήκες είναι μια καλή αρχή.
  • Καθιερώστε μια ώρα της ημέρας σας που θα την αφιερώνεται στην ανάγνωση. Εμείς διαβάζουμε συνήθως λίγο πριν πάμε για ύπνο το βράδυ. 
  • Συζητήστε με το παιδί σας οτιδήποτε σχετικό με την πλοκή του παραμυθιού, τις εικόνες, τον τίτλο του βιβλίου ή τον συγγραφέα του. 
  • Υποβάλετε ερωτήσεις στο παιδί σας σχετικά με την υπόθεση πριν, κατά την διάρκεια και μετά την ανάγνωση της ιστορίας. Με αυτόν τον τρόπο κρατάτε το ενδιαφέρον τους ζωντανό, καλλιεργείτε την κριτική τους σκέψη και τεστάρετε την κατανόηση του περιεχομένου. 
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μαντέψουν την συνέχεια της πλοκής της ιστορίας ή να δημιουργήσουν ένα δικό τους τέλος.
  • Ενθαρρύνετε τα να αναδιηγηθούν την ιστορία που μόλις διαβάσατε.
  • Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, προσπαθήστε να δείχνετε με το δάχτυλο την γραμματοσειρά που διαβάζετε. Με αυτόν τον τρόπο τα βοηθάτε να αντιληφθούν την φορά της γραφής.
  • Διαβάστε ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι αν αυτό σας ζητηθεί. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει την πλοκή του και σιγά σιγά αρχίζει να εστιάζει την προσοχή του στο κείμενο και όχι στις εικόνες. Αυτό έχει ως συνέπεια να παρατηρεί τα γλωσσικά στοιχεία και σταδιακά να συμπεριφέρεται ως έμπειρος αναγνώστης.
  • Φροντίστε να δημιουργήσετε θετικό κλίμα στο σπίτι απέναντι στην ανάγνωση. Έρευνες αποδεικνύουν πως όταν οι ίδιοι οι γονείς διαβάζουν και αγαπούν τα βιβλία, τα παιδιά τους τείνουν να υιοθετούν την ίδια στάση απέναντι στον μαγικό αυτό κόσμο.
  • Να θυμάστε πως δεν είναι ποτέ νωρίς για να ξεκινήσετε να διαβάζετε στο παιδί σας και με το παιδί σας ένα παραμύθι. Ο Γιάννης μου πριν ακόμα γίνει ενός έτους είχε έντονο ενδιαφέρον για τα παιδικά του βιβλιαράκια και κάθε βράδυ τον έπαιρνα αγκαλίτσα και του διάβαζα το αγαπημένο του που ήταν "Η θάλασσα" με εικονογραφημένες καλοκαιρινές εικόνες. Σήμερα που είναι 4,5 ετών λατρεύει την ανάγνωση, δανειζόμαστε βιβλία κάθε βδομάδα από την δανειστική βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής και καθημερινά περνάμε χρόνο διαβάζοντας και συζητώντας το περιεχόμενο των παραμυθιών μας. Το σχολείο του (Κέντρο Παιδιού Δήμου Αγίας Παρασκευής) είχε μια εξαίσια ιδέα που εύχομαι να υιοθετήσουν και άλλα σχολεία. Ξεκίνησαν δανειστική βιβλιοθήκη όπου κάθε Παρασκευή θα παίρνουμε ένα βιβλίο, θα το διαβάζουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα θα το επιστρέφουμε μαζί με μια ζωγραφιά απ'ότι του άρεσε από το βιβλίο, το όνομα του και τον τίτλο του βιβλίου που δανείστηκε (γραμμένο από τον ίδιο). Αν το σχολείο του παιδιού σας δεν έχει μια τέτοια λειτουργία, μπορείτε να το κάνετε από κάποια δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής σας. Τέτοιες ιδέες και πρωτοβουλίες αξίζουν συγχαρητήρια!

Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: