21 Φεβ 2012

Συζυγικά προβλήματα


Ο έρωτας στον φούρνο μικροκυμάτων

Ο γάμος σας δεν είναι και στα καλύτερα του… Ο έρωτας έχει φύγει από το παράθυρο και η ρουτίνα της καθημερινότητας έχουν οδηγήσει την σχέση σας σε αδιέξοδο. Υπάρχει αλήθεια ελπίδα αναζωπύρωσης της φλόγας;

Στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία, πολλά ζευγάρια δοκιμάζουν καθημερινές εντάσεις, συγκρούσεις και δυσκολίες εξαιτίας των μη ρεαλιστικών ή εξωπραγματικών προσδοκιών που τρέφουν για τον σύντροφο τους, προβλημάτων επικοινωνίας μεταξύ τους, παρεμβάσεων τρίτων, δυσκολιών στην σεξουαλική τους ζωή, έλλειψη ελεύθερου χρόνου και προβλημάτων που αφορούν στην ανατροφή, διαπαιδαγώγηση και καθημερινότητα των παιδιών. Στα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν εμπειρίες και βιώματα που φέρει ο καθένας από την παιδική του ηλικία, προηγούμενες σχέσεις, ανασφάλειες και φοβίες κάνοντας έτσι την σχέση ακόμα πιο δυσλειτουργική.

Παντρεμένοι ναι, ερωτευμένοι όχι!

Συχνά συναντάω ζευγάρια που δεν μοιράζονται, δεν επικοινωνούν, δεν νιώθουν, δεν καταλαβαίνουν, δεν συναισθάνονται, δεν εκτιμούν και δεν περιμένουν τίποτα από… τον άνθρωπο που επέλεξαν να περάσουν μαζί του το υπόλοιπο της ζωής τους. Αισθάνονται ανήμποροι να πολεμήσουν, να διεκδικήσουν και να αντιδράσουν σε μια πραγματικότητα που τους θλίβει και τους γεμίζει μοναξιά και απογοήτευση. Δεν αισθάνονται όπως παλιά, όπως θα έπρεπε, έτσι ώστε ο γάμος τους να τους γεμίζει με δύναμη και αγάπη. Τι γίνεται αλήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις; Παραδίνουμε τα όπλά αμαχητί ή παλεύουμε για ότι έχει για μας σημασία και νόημα;

Το προφίλ των αποξενωμένων συντρόφων!

Η σχέση σας βαλτώνει μέρα με την μέρα και εσείς, βρίσκεται διαρκώς δικαιολογίες για να καθησυχάσετε τις ενοχές σας. Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως… για να φτάσουν δυο άνθρωποι στην αποξένωση σημαίνει πως δεν προνόησαν (όχι αρκετά τουλάχιστον) να φροντίζουν και να ασχολούνται ουσιαστικά, ο ένας με τον άλλο. Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο τέτοιες σχέσεις μπορούν να σωθούν και να «επιδιορθωθούν» τα κακώς κείμενα.
Πριν απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, σας παραθέτω το προφίλ των σχέσεων που χρίζουν άμεσης παρέμβασης και βοήθειας.

1.      Έλλειψη επικοινωνίας
2.      Έλλειψη συναισθηματικού δεσίματος
3.      Έλλειψη ρομαντικής διάθεσης
4.      Μέτρια έως ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή
5.      Συσσωρευμένη δυσαρέσκεια
6.      Έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων
7.      Εμπλοκή της ευρύτερης οικογένειας στην σχέση του ζευγαριού

Αν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεσπόζουν στον γάμο σας, τότε καλό θα ήταν να παραμερίσετε τις ανασφάλειες, τους εγωισμούς, και τις δυσλειτουργικές σας γνωσίες και να ασχοληθείτε ουσιαστικά με τον / την σύντροφο σας. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιμένει. Άλλωστε, αν δεν προσπαθήσετε, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει ως δια μαγείας. Έτσι δεν είναι;

Λάθη που πρέπει να αποφύγετε!

Οι σχέσεις είναι δύσκολη υπόθεση… θέλουν δουλειά, προσπάθεια, θέληση, φροντίδα, κατανόηση, επικοινωνία, αγάπη και ηρεμία. Παραλήψεις και λάθη όπως η έλλειψη αναγνώρισης και σεβασμού προς τον άλλο, η απόλυτη προάσπιση των δικών μας θέλω, η απόρριψη ή η έλλειψη προσοχής και τρυφερότητας προς τον σύντροφο μας, η απουσία σεξουαλικού ενδιαφέροντος, η έλλειψη ειλικρίνειας και επικοινωνίας, καθώς και η επιθετικότητα είναι μερικές από τις συμπεριφορές που έχουν συχνά τραγικό αντίκτυπο στην ποιότητα των σχέσεων μας.
Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια σχέση που ποτέ και κανείς από τους δυο δεν θα παραβεί τα όρια του άλλου, αυτό που έχει σημασία και διαφοροποιεί τις λειτουργικές από τις μη λειτουργικές σχέσεις είναι ότι στην πρώτη περίπτωση οι παραλείψεις και τα λάθη που γίνονται αναγνωρίζονται και συζητιούνται ενώ στην δεύτερη περίπτωση αποσιωπούνται και με την πάροδο του χρόνου διογκώνονται.

Αναζωογονώντας τον γάμο σας!

Καταρχήν, οπλιστείτε με διάθεση για πραγματική ανανέωση. Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα σας, υπάρχουν πολλοί ανέξοδοι ανανεωτικοί μηχανισμοί που μπορούν να ωθήσουν εσάς και τον σύντροφο σας στα «κρυφά μονοπάτια του έρωτα»… ξέρετε εκείνα τα ξεχασμένα!
·         Δείξτε την αγάπη και την τρυφερότητα σας. Αναλογιστείτε την θεραπευτική ιδιότητα που έχει ένα χάδι, μια καλή κουβέντα ή μια αγκαλιά την ώρα που ο άλλος γυρνάει από την δουλεία!
·         Συζητήστε με ειλικρίνεια όλες τις προβληματικές πτυχές του γάμου σας και τις πιθανές λύσεις που διαφαίνονται. Με το να αποφεύγετε την συζήτηση δεν εξαφανίζετε τα προβλήματα σας – αντίθετα τα διογκώνεται.
·         Γυρίστε σελίδα σε λάθη και συμπεριφορές που δηλητηριάζουν την ψυχή σας και διογκώνουν το χάσμα που υπάρχει ήδη μεταξύ σας. Μάθετε να συγχωρείτε και να προσπερνάτε.
·         Μην μπλοκάρετε τον αυθορμητισμό σας. Κάντε μια έκπληξη ο ένας στον άλλο, αφήστε τα παιδιά στους γονείς σας για ένα σαββατοκύριακο, ανάψτε μια σπίθα και περιμένετε… δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε πυρκαγιά.
·         Δεν είστε συγκάτοικοι έτσι δεν είναι; θέστε κοινούς στόχους και όνειρα μέσα από την απόλυτη συντροφικότητα. Η συναισθηματική επαφή είναι το «Α» και το «Ω» των επιτυχημένων σχέσεων.
·         Αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις. Προσπαθήστε να κερδίσετε την ισορροπία και την αρμονία στον έγγαμο βίο σας επικεντρώνοντας την προσοχή σας και στα πλεονεκτήματα του συντρόφου σας.
·         Δώστε ένα ραντεβού στα μέρη που συχνάζατε πριν παντρευτείτε και φροντίστε να είστε στα καλύτερα σας.
·         Τρυφερά ραβασάκια, sms και email είναι μικρές καθημερινές εκπλήξεις που τονώνουν την συναισθηματική επαφή μεταξύ σας.
·         Δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα του χρόνου που περνάτε μαζί που κάνει πραγματικά την διαφορά. Φροντίστε λοιπόν ο λιγοστός χρόνος που περνάτε μαζί να είναι γεμάτος από τρυφερότητα και ουσιαστική επικοινωνία.
·         Μοιραστείτε δραστηριότητες και ενδιαφέροντα. Χωρίς αυτά η ρουτίνα θα ριζώσει στην ζωή σας και η ανία θα βασιλεύει στην καθημερινότητα σας.
·         Αποφύγετε την τηλεόραση. Είναι ο εχθρός της επικοινωνίας και της συναισθηματικής επαφής.
·         Αν νομίζετε πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, μην το βάζετε κάτω. Απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο γάμου ή οικογενειακό ψυχολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις προβληματικές περιοχές του γάμου σας και να βελτιώσετε την επικοινωνία μεταξύ σας.
·         Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία του συντρόφου σας μπορεί να οφείλετε σε ψυχολογικά αίτια. Έτσι, η λύση του προβλήματος θα επέλθει αφού αναθεωρήσετε την σχέση σας και συζητήσετε ανοιχτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γάμος σας.
·         Αποδεχθείτε τον άλλο έτσι όπως είναι -  με τα ελαττώματα και τις ανασφάλειες του, με τους φόβους και τις ιδιοτροπίες του. Μάθετε να αγαπάτε χωρίς όρους τα αρνητικά σημεία του συντρόφου σας αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του. Επικεντρωθείτε στα θετικά του σημεία, σε ότι αγαπάτε περισσότερο πάνω του, και αποφύγετε την κριτική που συνήθως ξυπνάει μηχανισμούς άμυνας και απομάκρυνσης.
·         Φροντίστε την εμφάνιση σας και την πνευματική σας καλλιέργεια. Πρέπει να είστε πάντα ελκυστικοί και να έχετε να πείτε ενδιαφέροντα πράγματα προκειμένου να κερδίζετε την προσοχή του άλλου.
·         Μην παραμελείτε την σχέση και τον / την σύντροφο σας. Ακόμα κι αν η καθημερινότητα σας είναι ασφυκτικά πιεστική, μην ξεχνάτε πως ο γάμος σας πρέπει να δεσπόζει ανάμεσα στις προτεραιότητες της ζωής σας.
·         Επενδύστε χρόνο στην σχέση σας.
·         Να θυμάστε πως δεν υπάρχουν ιδεώδεις συζυγικές σχέσεις. Μόνο φαντασία, όρεξη για ζωή και ερωτισμό.
·         Διατηρήστε τις προσδοκίες σας σε ρεαλιστικά επίπεδα, κάντε μαζί όνειρα και αναθεωρήστε τα ήδη υπάρχοντα.
·         Μοιραστείτε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σας. Μια σχέση λειτουργεί αρμονικά όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο «δίνω» και στο «παίρνω».
·         Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση σας. Μήπως πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γάμος σας οφείλονται σε δικές σας ανασφάλειες, σκέψεις και φοβίες;  
·         Μάθετε να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο. Αναρωτηθείτε ποια είναι τα βαθύτερα παράπονα και ποιες οι πραγματικές ανάγκες του συντρόφου σας.
·         Σεβαστείτε την διαφορετικότητα σας. Σύμφωνα με την Virginia Satir (την κυριότερη εκπρόσωπο στο χώρο της επικοινωνιακής οικογενειακής θεραπείας), οι άνθρωποι συνδέονται με βάση τις ομοιότητες τους και αναπτύσσονται με βάση τις διαφορές τους.
·         Ενδυναμώστε την σχέση σας μέσα από τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Καμιά σχέση δεν είναι τέλεια και μόνο δουλεύοντας εντατικά πάνω στα προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά θα καταφέρετε να επιβιώσετε συναισθηματικά και να ξεπεράσετε τις αντιθέσεις σας.
·         Αλλάξτε τον τρόπο που επικοινωνείτε. Βασικό στοιχεία της ουσιαστικής επικοινωνίας είναι η ύπαρξη εναρμόνισης ανάμεσα στο λεκτικό και στο μη λεκτικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, τσεκάρετε εάν τα λόγια σας εκφράζουν αυτό που νιώθετε και σκέφτεστε ή όχι. Μαθαίνοντας νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης των συναισθημάτων σας, ο έρωτας μπορεί να επανέλθει στην σχέση σας και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι πριν.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Μια σχέση θέλει φροντίδα και αγάπη για να διατηρηθεί και να καρποφορήσει. Ότι αφήνεις σε αφήνει έτσι δεν είναι; Αν θέλετε πραγματικά να βελτιώσετε την σχέση και την επικοινωνία με τον / την σύντροφο σας, πρέπει πρώτα να στραφείτε προς τον εαυτό σας. Μέσα από την διαδικασία την αυτό-θεώρησης θα διακρίνετε τα λάθη, τις αδυναμίες και τις ανασφάλειες σας. Να θυμάστε πως η κατανόηση και ο ξεκάθαρος τρόπος μεταφοράς μηνυμάτων κάνουν πάντα την διαφορά.

Συνοπτικά, οι βασικοί κανόνες για μια υγιή σχέση είναι:

·         Εκτίμηση και σεβασμός
·         Υποστήριξη
·         Συζήτηση αντί για διαπληκτισμό
·         Ερωτική επιθυμία
·         Ευγενική, τρυφερή συμπεριφορά
·         Χρόνος για σας, τα όνειρα και τους στόχους σας
·         Καλή επικοινωνία
·         Χαρούμενη διάθεση ανάμεσα στο ζευγάρι
·         Αποφυγή αστείων ή πειραγμάτων που πληγώνουν
·         Αποφυγή ξεσπασμάτων θυμού
·         Αποδράσεις με στόχο την ανανέωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: