19 Μαΐ 2012

Αντιμετωπίζοντας το άγχος των εξετάσεων



Ένας πρακτικός οδηγός για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων
Οι πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και όλο και περισσότεροι γονείς και έφηβοι ανησυχούν, τόσο για την έκβαση των πραγμάτων όσο και για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο και στρεσογόνο διάστημα της ζωής τους. Η αλήθεια είναι πως το άγχος, παρόλο που κάποιες φορές έχει βοηθητικό ρόλο γιατί μας γεμίζει με ενεργητικότητα και μας κινητοποιεί προς την επίτευξη των στόχων μας, όταν στρογγυλοκάθεται στην ζωή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μας προκαλεί πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως για παράδειγμα, ανορεξία, κούραση, καταθλιπτικό συναίσθημα και πονοκεφάλους μεταξύ άλλων. ΄
Με γνώμονα την καλή ψυχική υγεία του εφήβου και την διατήρηση της εσωτερικής συνοχής και αρμονίας της οικογένειας προτείνω τις ακόλουθες συμβουλές για την αναίμακτη διαδρομή σας στο ταξίδι που λέγεται «πανελλαδικές εξετάσεις».
Συμβουλές:
1.  (Για τους γονείς). Καλό θα ήταν να έχετε βοηθητικό και υποστηρικτικό ρόλο αυτό το διάστημα. Υποστηρίξτε ψυχολογικά και πρακτικά το παιδί σας, αποφύγετε τις πιέσεις και τις συγκρούσεις και κυρίως μην το φορτώνετε με ενοχές και τις δικές σας αγωνίες για το μέλλον του. Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι ο μοναδικός σταθμός της ζωής του και ούτε βέβαια το ορόσημο για την μετέπειτα εξέλιξη του. Υπάρχουν πάντα κι άλλες λύσεις και προοπτικές που καλό θα ήταν να αναλογιστείτε.
2.  (Για τους υποψηφίους). Προετοιμαστείτε σωστά. Κάντε ένα πρόγραμμα μελέτης και προσπαθήστε να μείνετε πιστοί σε αυτό. Με μεθοδικότητα και ηρεμία όλα θα πάνε καλά.
3.    Πιστέψτε στον εαυτό σας και στις δυνατότητες σας. Μην αφήνετε κανέναν και τίποτα να κλονίσει την αυτοπεποίθηση σας.
4.      Μην επηρεάζεστε από το πρόγραμμα μελέτης των άλλων. Ο καθένας ακολουθεί την δική του τακτική και μέθοδο επανάληψης. 
5.    Φροντίστε να κάνετε μικρά και τακτικά διαλλείματα στο διάβασμα σας. Σας προτείνω να σταματάτε κάθε 45 λεπτά. Έτσι δίνεται την δυνατότητα στον εγκέφαλο σας να αποθηκεύσει τις πληροφορίες που του παρείχατε και να ξεκουραστεί για λίγο.
6.      Να έχετε επιμονή και υπομονή. Κολλήστε πάνω από το γραφείο σας ένα σημειωματάκι που θα σας θυμίζει τους λόγους για τους οποίους προσπαθείτε να πετύχετε. Ποιος είναι ο στόχος σας; Τι σας περιμένει στο τέλος της διαδρομής;  Γιατί είναι σημαντική για σας η επιτυχία;
7.   Φροντίστε να υπάρχει πάντα χρόνος για ξεκούραση και ψυχαγωγία. Αυτό που πραγματικά κάνει την διαφορά είναι η ποιότητα του διαβάσματος και όχι τόσο η ποσότητα.
8.     Προσοχή στη διατροφή σας. Κάντε συχνά και ελαφριά γεύματα, αποφύγετε τους καφέδες, τα τσιγάρα και το αλκοόλ και βάλτε άφθονους χυμούς, σοκολάτα υγείας, λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς στην διατροφή σας.
9.      Μην χαλάσετε την ρουτίνα του ύπνου σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.
10. Προσπαθήστε να ελέγξετε το άγχος σας με τεχνικές χαλάρωσης, γυμναστική και yoga.
  
Να θυμάστε πως οι πιο συνηθισμένοι λόγοι αποτυχίας των υποψηφίων είναι:
1. Η ελλιπείς προετοιμασία τους
2. Η λανθασμένη ερμηνεία των ερωτήσεων
3. Η φτωχή, εκφραστικά, διατύπωση των απαντήσεων τους
4. Η έλλειψη κριτικού πνεύματος
5. Το ανεξέλεγκτο άγχος
4. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης 
Την ώρα που αρχίζουν οι εξετάσεις, σας προτείνω να θυμάστε τα ακόλουθα:
1. Ηρεμήστε και ελέγξετε το άγχος σας με σωστές αναπνοές.
2. Διαβάστε 2 φορές τα θέματα με πολύ προσοχή. Περάστε τα μια φορά με αναγνωριστική ματιά και μετά με συγκέντρωση και πίστη στις δυνατότητες σας.
3. Οργανώστε τον χρόνο σας. Ξεκινήστε από τις εύκολες ερωτήσεις και αφήστε τις δύσκολες για το τέλος.
4. Απαντήστε σε αυτό που σας ρωτούν χωρίς φλυαρίες και περιττές πληροφορίες.
5. Σε περίπτωση black out προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι. Πάρτε βαθιές αναπνοές (εισπνοή από την μύτη, εκπνοή από το στόμα) και προσπαθήστε να χαλαρώσετε το σώμα σας. Κλείστε για μερικά δευτερόλεπτα τα μάτια σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι εσείς ελέγχετε την κατάσταση και όχι το αντίθετο.
Καλή επιτυχία σε όλους… να θυμάστε πως αυτό που μετράει περισσότερο απ΄ όλα είναι η προσπάθεια και η διαδρομή. Δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος αλλά να κάνεις το καλύτερο, κι αν δεν καταφέρεις να φτάσεις στον στόχο σου, κάποιος λόγος θα υπάρχει… κάπου παρακάτω η ζωή θα σου απαντήσει με λύσεις και επιλογές που ίσως τώρα δεν μπορείς να δεις. Ζήσε την προσπάθεια και όσα αυτή σου μαθαίνει και μην φοβάσαι! Κανείς δεν χάνεται και φυσικά η ζωή δεν τελειώνει αν αποτύχεις σε αυτές τις εξετάσεις…. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: