5 Ιουν 2012

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος




«Μια νύχτα στην χωματερή» ήταν ο τίτλος του βιβλίου που διάβασα τις προάλλες με τον γιο μου. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ανακύκλωση που κάθε γονιός αξίζει να περάσει λίγο χρόνο, διαβάζοντας και συζητώντας τις αλήθειες του με το παιδί του. Το περιβάλλον, αυτή η προίκα που μας άφησαν οι πρόγονοι μας και εμείς με την σειρά μας θα παραδώσουμε στην νέα γενιά, είναι ανεκτίμητης αξίας. Πράγματα που θεωρούμε δεδομένα, όπως ο καθαρός αέρας, τα δέντρα και οι θάλασσες μας, δεν θα υπάρχουν αύριο, αν εγώ κι εσύ δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αν δεν προσπαθήσουμε, δεν παλέψουμε, δεν υποστηρίξουμε, δεν διδάξουμε την αξία του καθαρού περιβάλλοντος και την ευθύνη όλων μας για την προστασία του.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, ξεχνάμε μέσα στην ρουτίνα της καθημερινότητας, τους τρόπους εκείνους, τα μικρά καθημερινά πράγματα όπως η ανακύκλωση και η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η περιβαλλοντολογική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, που αύριο θα είναι οι κληρονόμοι αυτού του κόσμου – αυτού του περιβάλλοντος. Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία και παραμύθια που αναφέρονται στο περιβάλλον και την προστασία σου. Τον πιο σημαντικό βέβαια ρόλο σε αυτήν μας την προσπάθεια, παίζουν οι ίδιες μας οι πράξεις σε καθημερινή βάση. Αυτές τις συμπεριφορές, θα μιμηθούν τα παιδιά μας και θα υιοθετήσουν μεγαλώνοντας.
Η οικολογική συνείδηση είναι τρόπος ζωής – η προστασία του περιβάλλοντος υποχρέωση μας! Ας ελπίσουμε πως η παγκοσμιοποίηση και οι Ηγέτες των χωρών, θα επηρεαστούν από τα κινήματα του ακτιβισμού και θα συνειδητοποιήσουν, έστω και τώρα, πως ο δρόμος που ακολουθούν καταλήγει σε αδιέξοδο… πως τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας δεν θα βρουν καθαρές θάλασσες, δεν θα γνωρίσουν πολλά είδη ζώων, δεν θα αναπνέουν καθαρό αέρα, δεν θα μπορούν να ονειρευτούν σε μια άρρωστη πραγματικότητα γεμάτη μολύνσεις και ιώσεις… γιατί εγώ κι εσύ του στερήσαμε, με την αδράνεια μας, την δυνατότητα να ζήσουν σε ένα καθαρό περιβάλλον!

Για το τέλος, σας παραθέτω τα τελευταία λόγια του βιβλίου που διάβασα με τον γιο μου…
«Μακάρι λέει ο ήλιος στο φεγγάρι, οι άνθρωποι να καταλάβουν το κακό που κάνουν,
γιατί κουράστηκα να φωτίζω κάθε ξημέρωμα τα λάθη τους»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: