4 Ιουλ 2012

Τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιχνίδια vs χρόνος με τα παιδιά μας!


Η πιο διάσημη baby-sitter δεν είναι η Mary Popins
είναι η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Τα σχολεία έκλεισαν… οι υποχρεώσεις και τα πρωινά ξυπνήματα έδωσαν την σκυτάλη στην ανεμελιά και στις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού και διασκέδασης.
Τα παιδικά γέλια πλημμυρίζουν τις παραλίες και τις παιδικές χαρές, παντού πιτσιρίκια μαυρισμένα που απολαμβάνουν 3 μήνες ηρεμίας και ξεκούρασης… τι όμορφο που είναι αλήθεια το καλοκαίρι όταν είσαι παιδί! 
Ωστόσο, για τις περισσότερες οικογένειες, οι «διακοπές» είναι φέτος ένα όνειρο. Δεν θα καταφέρουν να φύγουν ούτε για λίγες μέρες και έτσι πασχίζουν να βρουν δραστηριότητες για τα παιδιά, καθαρές παραλίες κοντά στην πόλη και πάρκα αναψυχής. Η κρίση επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα. Αυτή και η ανασφάλεια για το μέλλον, η ανεργία και οι οικονομικές μας δυσκολίες είναι που κάποιες μέρες της βδομάδας θα μας κρατήσουν στο σπίτι. Δεν μπορείς να είσαι και διαρκώς έξω έτσι δεν είναι; Ωραίο το σπίτι μας, δεν λέω, το μπαλκόνι μας, αμέτρητα τα παιχνίδια και τα ερεθίσματα που έχουν τα πιτσιρίκια μας, πολλές οι κατασκευές και οι δραστηριότητες που μπορούμε να ασχοληθούμε και να περάσουμε ένα ευχάριστα πρωινό ή απόγευμα με τα παιδιά μας, ωστόσο, πολύ προκλητική στα μάτια τους και η διάσημη baby sitter του 21ου αιώνα: Η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια! Συχνά, το "λίγο" γίνεται "πολύ" και το "ελεγχόμενο", "υπερβολικό" αν δεν είμαστε προσεχτικοί και μας καταβάλει η κούραση ή η βαρεμάρα για να κάνουμε το οτιδήποτε.

Για τις μέρες λοιπόν εκείνες που οι αντοχές σας θα είναι περιορισμένες, η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σωτήρια λύση και η τσέπη σας άδεια σας προτείνω τα ακόλουθα:

  1. Κάντε ένα πρόγραμμα για την ημέρα σας. Μαγειρική, κηπουρική, κατασκευές, επιτραπέζια παιχνίδια, μουσική, ζωγραφική, κολάζ, παραμύθια, ζαχαροπλαστική, χαρτοκοπτική είναι μερικές από τις ιδέες για να γεμίσετε δημιουργικά το χρόνο σας και να αποσπάσετε την προσοχή των παιδιών σας από τις οθόνες του σπιτιού σας. Δεν χρειάζεται να είστε προσκολλημένοι πάνω τους. Δώστε τους το ερέθισμα και τα υλικά και αφήστε τα να δημιουργήσουν.
  2. Βάλτε τον χρυσό κανόνα της μίας ώρας. Αν θέλει να παίξει κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή να δει τηλεόραση, έχει στην διάθεση του μόνο μια ώρα. Από εκεί και πέρα οι οθόνες σβήνουν και η φαντασία ζωντανεύει.
  3. Μην τα αφήνετε να βαρεθούν. Δώστε τους ερεθίσματα για παιχνίδι και δημιουργία.
  4. Προμηθευτείτε μια μικρή πισίνα από κάποιο κατάστημα παιχνιδιών (το κόστος τους είναι πολύ μικρό). Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια με το νερό. Γεμίστε τους την πισίνα, δώστε τους κουβαδάκια και νεροπίστολα και απολαύστε ένα υπέροχο απόγευμα στην βεράντα ή στον κήπο σας!
  5. Μην τους δείχνετε πως λυπάστε ή στεναχωριέστε που δεν μπορείτε να βγείτε έξω. Η διάθεση τους εξαρτάται από τα μηνύματα που λαμβάνουν από εμάς. Αν εμείς δείχνουμε χαρούμενοι μέσα στο σπίτι, θα είναι και τα παιδιά μας.
  6. Καλέστε μερικούς φίλους στο σπίτι και δώστε τους τον χώρο και τον χρόνο για να περάσουν καλά! Η αναστάτωση είναι δεδομένη…γιατί να σκάτε λοιπόν; Σημασία έχει μόνο να περνάνε καλά τα παιδιά και να γελάνε… ναι να γελάνε!
  7. Βγάλτε τις πρίζες… είναι καλοκαίρι, η διάθεση μας είναι σίγουρα καλύτερη, ο καιρός ιδανικός για ένα σωρό παιχνίδια και δραστηριότητες. Βόλτες με τα πόδια, ποδηλασία, μπάλα είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που μπορούν να γεμίσουν το απόγευμα σας χωρίς κόστος... μόνο αγάπη χρειάζονται! Όσο κουρασμένοι κι αν νιώθετε, να θυμάστε, κάθε φορά που βουλιάζετε στον καναπέ σας και το πιτσιρίκι σας αποχαυνώνεται μπροστά σε μια οθόνη, πως η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σκοτώνουν την επικοινωνία και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών μας. 

       

Δεν υπάρχουν σχόλια: