19 Σεπ 2012

Αποξένωση των συντρόφων


Ζευγάρια εν μέσο κρίσης….


Μια καλημέρα και δυο κουβέντες στα πεταχτά… «Θα τα πούμε πάλι το βράδυ», παρόλο που στην πραγματικότητα, όταν εκείνος γυρνάει σπίτι, εσείς είστε πια κατάκοπη. Το μόνο που θέλετε είναι να βουλιάξετε στον καναπέ μέχρι να σας πάρει ο ύπνος. Έτσι περνάνε οι μέρες…
Πιστεύετε πως κάποια στιγμή τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για σας, και τότε θα μπορέσετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο ο ένας στον άλλο. ‘Όταν φτιάξουν τα οικονομικά μας, όταν βρω κι εγώ μια δουλειά, όταν τα παιδιά θα ξεπεταχτούν λίγο, όταν θα μπορεί η γιαγιά ή ο παππούς να τα κρατήσει, όταν θα είμαστε ξεκούραστοι’, όταν, όταν, όταν…
Αναπολείτε, θυμάστε, ονειρεύεστε, παρόν όμως δεν υπάρχει! Και χωρίς παρόν, καμιά σχέση δεν προχωράει, δεν στέκεται, δεν καρποφορεί. Μπορεί να σας βολεύει να εθελοτυφλείτε και να ξεγελάτε τον εαυτό σας με δικαιολογίες και επεξηγήσεις που όμως, «η σχέση» δεν καταλαβαίνει. Αυτή χρειάζεται στοργή και αγάπη, ζεστασιά και μοίρασμα, αγκαλιές και παρουσία…Ακόμα κι εκείνες τις φορές που ο άλλος δεν θα μπορεί να είναι δίπλα σας.
Δεν λέει κανείς πως είναι εύκολο να επέλθει ισορροπία σε μια σχέση, ειδικά όταν το ζευγάρι βιώνει οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα. Όταν οι ανάγκες τις καθημερινότητας ρουφάνε σαν σφουγγάρι την ενέργεια σας. Όταν το άγχος για το αβέβαιο αύριο γεμίζει με εφιάλτες τα όνειρα σας και σύννεφα την κάθε σας μέρα. Είναι δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο. Στο κάτω κάτω, έχει πάντα να κάνει με τις προτεραιότητες του καθενός. Ωστόσο, ακόμα κι αν σήμερα δεν είναι η «σχέση» μια από τις βασικές σας προτεραιότητες, σκεφτείτε πως ενδεχομένως όταν θα θέλετε και θα μπορείτε η κατάσταση μεταξύ σας να είναι μη αναστρέψιμη. Δυο άνθρωποι αν χαθούν, χάθηκαν, και είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρεθούν εκεί όπου άφησε ο ένας τον άλλο.
Δυστυχώς όλο και περισσότερο νέα ζευγάρια αποξενώνονται και χάνονται μέσα στην ασφυκτική καθημερινότητα τους. Δουλειά, παιδιά, υποχρεώσεις, ρουτίνα, άγχος, θυμός και ανασφάλεια είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που δυο άνθρωποι περιφέρονται σαν ξένοι στο ίδιο τους το σπίτι. Οι στιγμές χαράς και τρυφερότητας έχουν αντικατασταθεί από την κούραση και την αβεβαιότητα για το μέλλον. Θέλετε να πλησιάσετε αλλά δεν βρίσκεται πια τον τρόπο… Αν η σχέση είναι σημαντική για εσάς, τρόπος υπάρχει και μάλιστα όχι μόνο ένας. Αρκεί να σκεφτείτε πως πέρα και πάνω απ’ όλα, η σχέση σας είναι η δύναμη σας, και η ισορροπία ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω σας καθοριστική, τόσο για την δική σας ψυχική υγεία όσο και γι’ αυτήν των παιδιών σας.  Αναλάβετε λοιπόν δράση…

  1. Βρείτε χρόνο ο ένας για τον άλλο. Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλα και φανταχτερά πράγματα ούτε να σπαταλήσετε χρήματα για να είστε μαζί.
  2. Θυμηθείτε πράγματα που σας άρεσαν να κάνετε παρέα.
  3. Μιλήστε για όσα εκτιμάει και θαυμάζει ο ένας στον άλλο.
  4. Βάλτε στόχους για το άμεσο μέλλον.
  5. Καθορίστε μια μέρα και ώρα της εβδομάδας που θα είναι αποκλειστικά δική σας.
  6. Κλείστε την τηλεόραση. Σκοτώνει την επικοινωνία και σας απομακρύνει.
  7. Αποφύγετε τις εντάσεις και τους καυγάδες. Δεν φταίει ο σύντροφος σας που η Ελλάδα βουλιάζει και μαζί με αυτήν κι εσείς.
  8. Δειπνήστε μαζί στο σπίτι και πιείτε ένα ποτάκι ακούγοντας μουσική.
  9. Κάντε μικροδωράκια και εκπληξούλες ο ένας στον άλλο. Ακόμα κι ένα μικρό ραβασάκι που θα βρει στο πορτοφόλι του/της θα του/της τονώσει την αυτοεκτίμηση του/της και θα ζεστάνει την ημέρα του/της.
  10. Προσέξτε την εμφάνιση σας. Κάθε άντρας θέλει να βλέπει την γυναίκα του περιποιημένη όταν γυρνάει σπίτι.
  11. Επικοινωνείτε συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας.
  12. Μην αποφεύγετε το «σ’αγαπώ». Ακόμα κι αν ο άλλος το ξέρει, σε ποιόν δεν αρέσει να το ακούει;
  13. Οι αγκαλιές φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους. Αγκαλιάστε τον/την όσο πιο συχνά μπορείτε.
  14. Δώστε σημασία και προσοχή σε αυτά που έχει να σας πει, σε όσα τον/την απασχολούν, στις ανάγκες του/της που δεν ικανοποιούνται. Δεν χρειάζεται να βρείτε λύσεις. Συχνά, το μόνο που έχουμε ανάγκη είναι να μας ακούσουν.
  15. Κάντε μικρο-εξομολογήσεις ο ένας στον άλλο. Είναι πολύ σημαντικό να μοιραζόμαστε αυτά που νιώθουμε και σκεφτόμαστε για τον άνθρωπο μας.
  16. Αφιερώστε του/της τραγούδια.
  17. Στείλτε του/της ένα τρυφερό γράμμα ή ένα μήνυμα στο κινητό.
  18. Χαρίστε της λουλούδια μια μέρα που θα έχει τις μαύρες της.
  19. Δείξτε του / της πως ακόμα κι αν τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως ονειρευόσασταν κάποτε, είναι ότι πιο σημαντικό υπάρχει στην ζωή σας.
  20. Να θυμάστε πως ακόμα κι αν αυτά που σας χωρίζουν είναι πολλά, όσα σας ενώνουν πάντα θα υπερτερούν!              

Δεν υπάρχουν σχόλια: