21 Φεβ 2014

Παιδί και διαχείριση εντάσεων

10 Τρόποι για να επιβιώσετε, 
όταν το παιδί σας δεν εννοεί να καταλάβει ή να συμμορφωθεί. 


Ακόμα και οι ψυχραιμότεροι από εμάς, οι πιο ήρεμοι και υπομονετικοί, έχουμε κάποια στιγμή φτάσει στα όρια μας. Έχουμε δηλαδή επιτρέψει ή καλύτερα επιλέξει να εκνευριστούμε με την συμπεριφορά του παιδιού μας, ξεσπώντας σε φωνές και ουρλιαχτά, που βέβαια, πάντα στο τέλος, καταλήγουν σε τύψεις και ενοχές για την λανθασμένη μας προσέγγιση στην κατάσταση. Ακολουθούν μια σειρά από συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν το ευνοούν. 

  • Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Όταν νιώσετε πως ο θυμός σας αυξάνετε και δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα, μετρήστε αργά μέχρι το 10 και προσπαθήστε να ηρεμήσετε πριν διαχειριστείτε το περιστατικό - γεγονός. 
  • Προσποιηθείτε ότι δεν έχετε απέναντι σας το δικό σας παιδί. Αν απέναντι σας είχατε κάποιο άλλο παιδί τι θα κάνατε; Πως θα του μιλούσατε; Σίγουρα δεν θα του φωνάζατε ούτε βέβαια θα χάνατε την ψυχραιμία σας. Κάθε φορά λοιπόν που το παιδί σας, σας φτάνει στα όρια σας, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση όπως θα κάνατε αν το παιδί δεν ήταν δικό σας. 
  • Απομακρυνθείτε από τον χώρο - επιλέξτε για λίγο την ηρεμία της μοναξιάς. Χρειάζεται να ηρεμήσετε και να εκλογικεύσετε την κατάσταση πριν την αντιμετωπίσετε. 
  • Απασχοληθείτε με κάτι άλλο. Απασχοληθείτε με μια επαναλαμβανόμενη κίνηση - εργασία που θα πάρει την προσοχή σας από το περιστατικό ή το ξέσπασμα του παιδιού σας και θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. 
  • Απασχολήστε το παιδί σας. Ένα παιδί που φωνάζει, ξεσπάει σε ουρλιαχτά, γίνεται επιθετικό ή ενοχλητικό, κατά πάσα πιθανότητα θέλει την προσοχή σας. Δώστε στο παιδί μια δραστηριότητα έτσι ώστε να το κρατήσετε απασχολημένο, καλύπτοντας ταυτόχρονα την ανάγκη του για προσοχή.
  • Μιλήστε πιο σιγά απ' ότι το παιδί σας. Αν εσείς φωνάζετε, το παιδί σας θα ουρλιάζει από αντίδραση. Μιλήστε σιγά και ήρεμα περνώντας του έτσι το μήνυμα ότι δεν ανταγωνιζόμαστε σε κάτι. 
  • Εκφράστε αυτό που νιώθετε και επικοινωνήστε με λέξεις (και όχι με ουρλιαχτά) αυτά που θέλετε να πείτε. Δεν είναι κακό να εκφράσετε στο παιδί σας αυτό που νιώθετε. Απεναντίας. Μπορείτε για παράδειγμα να του πείτε "είμαι πολύ θυμωμένη αυτή την στιγμή και θέλω λίγο χρόνο για μένα" ή "επειδή θεωρώ πως είσαι θυμωμένο, καλύτερα να πας για λίγο στο δωμάτιο σου". Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα του, να μάθει να τα κατονομάζει και να μην φοβάται/αποφεύγει να τα εκφράσει.
  • Πάρτε τηλέφωνο ένα άτομο εμπιστοσύνης, κάποιο άτομο που σας ηρεμεί και είναι καλός/καλή ακροάτρια. Με αυτόν τον τρόπο, ο θυμός σας θα ξεθυμάνει. 
  • Σκεφτείτε κάτι αστείο.
  • Μάθετε να αναγνωρίζετε τα όρια σας. Αν ξέρετε τα όρια σας, μπορείτε να τα ελέγξετε καλύτερα. Κάντε παραγωγικά πράγματα με το παιδί σας τις μέρες που είστε ήδη αρκετά φορτισμένοι. Ζωγραφίστε, μιλήστε, αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλο. Μια δύσκολη μέρα θα γίνει δυσκολότερη αν δεν συνειδητοποιήσετε ότι ο χρόνος με το παιδί σας είναι η μόνη λύση στις κρίσεις και τις εντάσεις που η κούραση και η υπερένταση δημιουργεί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: