27 Μαΐ 2014

Ας γίνουμε οι συναισθηματικοί μέντορες των παιδιών μας!

Παιδί και συναισθηματική νοημοσύνη

Οι γονείς που προσφέρουν στα παιδιά τους καθοδήγηση στον κόσμο των συναισθημάτων (συζήτηση) μεγαλώνουν συναισθηματικά υγιέστερα παιδιά. Παιδιά πιο ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα. Παιδιά που σαφώς λυπούνται ή φοβούνται όπως όλα τα παιδιά, αλλά είναι πιο ικανά να χαλαρώσουν, να βγαίνουν από την δύσκολη θέση, και να συνεχίζουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες. Με άλλα λόγια παιδιά που διαθέτουν περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη.


Τα χαρακτηριστικά των γονιών που εφαρμόζουν την συναισθηματική αγωγή:

  1. Βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών τους ως μια ευκαιρία για επικοινωνία και τρυφερότητα. Αφιερώνουν χρόνο σε ένα λυπημένο, θυμωμένο, φοβισμένο παιδί για να εκφράσει τα συναισθήματα του.
  2. Μιλούν καθησυχαστικά στο παιδί και το βοηθούν να κατονομάσει το συναίσθημα που νιώθει ενώ θέτουν όρια ως προς την έκφραση του συναισθήματος.
  3. Έχουν επίγνωση και εκτιμούν τα δικά τους συναισθήματα
  4. Παίρνουν στα σοβαρά τα συναισθήματα των παιδιών τους χωρίς να τους λένε πώς πρέπει να αισθάνονται ούτε αναλαμβάνουν να λύσουν εκείνοι το πρόβλημα.

·         Με αυτήν την καθοδήγηση, τα παιδιά είναι σε θέση να μάθουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τους άλλους και να χειρίζονται αποτελεσματικά τα συναισθήματα τους. Επίσης, μαθαίνουν να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα τους και έτσι αποκτούν αυτοεκτίμηση.

Οι στρατηγικές της συναισθηματικής νοημοσύνης

Ο Gottman απαριθμεί κάποιες στρατηγικές που από κλινικές παρατηρήσεις αποδεικνύονται χρήσιμες στην εφαρμογή της συναισθηματικής αγωγής:
  1. Αποφύγετε τις υπερβολικές επικρίσεις, τα ταπεινωτικά σχόλια ή τον χλευασμό κατά την επικοινωνία με το παιδί
  2. Χρησιμοποιήστε την «κλιμάκωση» και τον έπαινο όταν τα παιδιά σας μαθαίνουν να κάνουν  κάτι σωστά.
  3. Σκεφτείτε τις εμπειρίες των παιδιών σας σε σχέση με παρόμοιες εμπειρίες ενηλίκων για να μπορέσετε να καταλάβετε πώς νιώθουν.
  4. Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε τις δικές σας λύσεις στα προβλήματα του παιδιού – βοηθήστε να βρει  αυτές που ταιριάζουν στον χαρακτήρα του.
  5. Ενδυναμώστε το παιδί προσφέροντας του επιλογές και σεβόμενοι τις επιθυμίες του.
  6. Συμμεριστείτε τα όνειρα και την φαντασία του παιδιού σας.
  7. Να είστε πάντα ειλικρινείς με το παιδί σας και ανοιχτοί στην επικοινωνία μαζί του.
  8. Διαβάστε μαζί με το παιδί σας παιδική λογοτεχνία.
  9. Κατανοήστε την θεμελιακή βάση της γονικής σας εξουσίας – φροντίστε αυτή να είναι ο συναισθηματικός δεσμός σας με το παιδί και όχι οι απειλές και οι ταπεινώσεις.
  10. Πιστέψτε στην θετική φύση της ανάπτυξης του ατόμου – οι εγκέφαλοι των παιδιών είναι από την φύση τους φτιαγμένοι για να αναζητούν ασφάλεια, αγάπη, γνώση και κατανόηση.

Συνοψίζοντας, αυτό που θέλουν να πουν οι παιδοψυχολόγοι είναι πως, πέρα από τις θεωρίες και τις συμβουλές, η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών απαιτεί κάτι περισσότερο από την διάνοια, από την σκέψη – απαιτεί συναίσθημα. Έτσι, είναι στο χέρι πρώτα των γονιών να δημιουργήσουν τις βάσεις εκείνες ώστε τα παιδιά τους να έχουν καλή σχέση, πρώτα με τον ίδιο τους τον εαυτό, και έπειτα με τους άλλους.

Συμπέρασμα:

Το να ζούμε καλύτερα με τα συναισθήματα μας, σημαίνει να διαθέτουμε χρόνο για να γνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τις ψυχικές μας καταστάσεις – αντί να επιδιώκουμε να τις αποφύγουμε ή να τις ελέγξουμε. Όπως εκφράζει και ο Χαλίλ Γκιμπράν:

«το να υποδεχόμαστε τον χειμώνα της καρδίας μας, μας επιτρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη».

Το να ακούμε τα μηνύματα του εσωτερικού μας κόσμου, να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να επικοινωνούμε εποικοδομητικά, είναι κάποιοι μόνο από τους δρόμους εκείνους που θα μας οδηγήσουν σε μια ευτυχισμένη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: