9 Μαΐ 2014

Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΙΟΥ

Το παιδί κοιτούσε την γιαγιά του που έγραφε ένα γράμμα. Κάποια στιγμή την ρώτησε: "Γράφεις μια ιστορία που συνέβη σε εμάς; Μήπως γράφεις κάτι που αφορά εμένα;"
Η γιαγιά σταμάτησε να γράφει, χαμογέλασε και είπε στην εγγονό της: "Ναι, για σένα γράφω. Όμως, αυτό που είναι πιο σημαντικό κι από τις λέξεις είναι το μολύβι που χρησιμοποιώ. Θα ήθελα, όταν μεγαλώσεις, να γίνεις σαν κι αυτό."
Το παιδί, κοιτώντας το μολύβι, αναρωτήθηκε: "Μα γιατί να γίνω σαν κι αυτό; Δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο. Είναι ίδιο με όλα τα μολύβια που έχω συναντήσει στην ζωή μου."
"Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα" του είπε η γιαγιά του. "Το μολύβι, έχει πέντε ιδιότητες τις οποίες αν καταφέρεις να διατηρήσεις με το πέρασμα του χρόνου, θα είσαι πάντα ένας ευτυχισμένος άνθρωπος".
Πρώτη ιδιότητα: Μπορείς να κάνει μεγάλα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς να νιώθεις ευγνωμοσύνη για τις ευλογίες της ζωής σου και τις δυνατότητες σου.
Δεύτερη ιδιότητα: Πότε-πότε πρέπει να σταματάω να γράφω και να χρησιμοποιώ την ξύστρα. Αυτό κάνει το μολύβι να υποφέρει λίγο, αλλά στο τέλος είναι πιο μυτερό. Έτσι, μάθε να υπομένεις τις δοκιμασίες γιατί θα σε κάνουν καλύτερο και δυνατότερο άνθρωπο.
Τρίτη ιδιότητα: Το μολύβι μας επιτρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε γόμα για να σβήνουμε τα λάθη. Το να μπορούμε να διορθώνουμε τα λάθη μας είναι πολύ σημαντικό για την ευτυχία μας.
Τέταρτη ιδιότητα: Αυτό που έχει σημασία στο μολύβι δεν είναι η εμφάνιση του αλλά ο γραφίτης που περιέχει. Να φροντίζεις πάντα τον εσωτερικό σου κόσμο.
Τέλος, η πέμπτη ιδιότητα του μολυβιού: αφήνει πάντα ένα σημάδι. Να θυμάσαι ότι, ότι κι αν κάνεις στην ζωή σου, θα αφήσει ίχνη, γι' αυτό να έχεις πάντα επίγνωση των πράξεων σου.

Paolo Coelho (Εφημερίδα τα ΝΕΑ)     

Δεν υπάρχουν σχόλια: