19 Σεπ 2014

Των παιδιών μου τα παιδιά είναι δυο φορές παιδιά μου!

Παππούδες και γιαγιάδες εν δράση… απρόβλεπτα προβλήματα, μεθοδικές λύσεις!




Είναι ευδιάθετοι, χαμογελαστοί και ευχάριστοι με τα εγγόνια τους… ωστόσο, δεν λείπουν οι φορές που οι επικρίσεις, συμβουλές και λύσεις που σας προτείνουν, κυρίως σε θέματα που αφορούν την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, σας κουράζουν και σας εκνευρίζουν. Στην σφαίρα του μυαλού τους, των παιδιών τους τα παιδιά είναι δυο φορές παιδιά τους, στην δική σας πραγματικότητα όμως, η ‘αποπνικτική’ τους ανάμιξη στην οικογένεια σας, συχνά δημιουργεί προβλήματα. Ας δούμε ποια είναι αυτά και πως μπορείτε, επιστρατεύοντας την ψυχραιμία και την μεθοδικότητα σας, να τα αντιμετωπίσετε.



«Η Δώρα και ο Δημήτρης είχαν ανέκαθεν καλές σχέσεις με τους γονείς τους. Ωστόσο, όταν έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, οι σχέσεις μεταξύ τους άλλαξαν κατά πολύ. Από την μια πλευρά η μητέρα της Δώρας ήθελε να βρίσκεται συνέχεια στο σπίτι της κόρης της και από την άλλη, ο πατέρας του Δημήτρη δεν έχανε αφορμή για να εκφράσει την γνώμη και τις αντιρρήσεις του σε θέματα που αφορούσαν την διαπαιδαγώγηση του εγγονού του. Η κατάσταση μέρα με την μέρα διογκωνόταν επικίνδυνα, με αποτέλεσμα οι σχέσεις μεταξύ του ζευγαριού και των πεθερικών τους να «ψυχραθούν» για κάποιο διάστημα».


Ευτυχώς, η Δώρα και ο Δημήτρης κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να βάλουν σε μια τάξη την ζωή τους. Τι γίνεται όμως με όσους από εσάς ασφυκτιάτε μέσα σε δεσμά σχέσεων που δεν σας αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για πρωτοβουλία και αυθεντικότητα στην ανατροφή των παιδιών σας; Ποια είναι τα προφίλ των παππούδων-γιαγιάδων που ζουν ανάμεσα σας; Τι μπορείτε να κάνετε, έτσι ώστε να ξεπεράσετε τα προβλήματα και τις συγκρούσεις που προκύπτουν κατά καιρούς;

1. ΒΟΗΘΟΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ

Το προφίλ: Είναι γιαγιάδες και παππούδες που ενεργούν σαν γονείς…θέλουν να πειθαρχήσουν με το δικό τους τρόπο το πιτσιρίκι σας, εμπλέκονται στο τι και πότε θα φάει, έχουν τον τελευταίο λόγο στο τι θα φορέσει και θεωρούν αναπόσπαστο δικαίωμα τους, τον άπλετο χρόνο με το εγγονάκι τους.
Τι κρύβεται από πίσω: Είναι γονείς και δεν θα πάψουν ποτέ να σκέφτονται και να ενεργούν σαν γονείς, ακόμα και όταν πρόκειται για τα δικά σας παιδιά. Βλέπουν εσάς και τον σύντροφο σας σαν «παιδιά» που πρέπει να καθοδηγήσουν και να συμβουλέψουν απλούστατα γιατί «είστε νέοι και δεν ξέρετε πώς να μεγαλώσετε το παιδί σας».
Αφήγηση από «τα χαρακώματα»: Η Νάντια, χαίρεται πραγματικά που η μητέρα της είναι στενά δεμένη με την τετράχρονη κόρη της, την Αννούλα. Ωστόσο η κατάσταση εδώ και κάποιο διάστημα έχει βγει εκτός ελέγχου κι αυτό γιατί η μητέρα της, την επισκέπτεται κάθε βράδυ, μόνο και μόνο για να πει καληνύχτα στην εγγονή της. Ο άντρας της Νάντιας έχει αρχίσει να αντιδρά και να την πιέζει να μιλήσει στην μάνα της. Ωστόσο η Νάντια, νιώθει άβολα… «μάνα μου είναι, και την αγαπάω». Μια από τις χειρότερες συνήθειες της γιαγιάς είναι να επεμβαίνει όταν η Νάντια προσπαθεί να πειθαρχήσει στην κόρη της, λέγοντας «Έλα, δεν είναι και τόσο σοβαρό», «Υπερβάλλεις» ή «Γιατί είσαι τόσο στριμμένη;» κάτι που εξαγριώνει την ίδια που δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να δέχεται παρατηρήσεις από την μητέρα της, ιδικά μπροστά στο παιδί.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ψυχραιμία και χιούμορ. Χάνοντας την υπομονή σας μαζί τους, δεν θα κερδίσετε τίποτα. Απεναντίας. Θα τους πάρει το παράπονο και τότε…Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε, πάντα με ήρεμο τρόπο και τον κατάλληλο χρόνο, ότι η γραμμή πειθάρχησης του παιδιού σας είναι κάτι που θέλετε να σεβαστούν και να αποδεχθούν έτσι ώστε το παιδί να μάθει να σέβεται τα όρια και τους κανόνες που θεσπίζει η οικογένεια μέσα στην οποία μεγαλώνει. Δώστε τους να καταλάβουν πως θέλετε να έχετε τον τελευταίο λόγο σε ότι αναφορά την ανατροφή του (όχι γιατί δεν τους σέβεστε ή γιατί η δική τους γνώμη δεν είναι σημαντική) αλλά γιατί το παιδί έχει ανάγκη από ένα υγιές και με αυτοπεποίθηση πρότυπο προς μίμηση.

2. ΛΕΠΤΟΛΟΓΟΙ ΠΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ

Το προφίλ: Απορρίπτουν τις νέες θεωρίες και πρακτικές ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί επιστρέψατε στη δουλειά σας, γιατί αφήνετε το μικρό να κοιμάται στο κρεβάτι σας, ή γιατί δεν του δίνετε και καμιά ξυλιά. Αγαπημένο ρεφρέν: «Γιατί μια χαρά δεν μεγάλωσες εσύ;».
Τι κρύβεται από πίσω: Μια βαθιά ανάγκη για την αποδοχή των όσων σας έμαθαν και του τρόπου με τον οποίο σας μεγάλωσαν. Πιστεύουν πως έχετε πολλά να διδαχθείτε από εκείνους και πως οι συμβουλές τους θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.
Αφήγηση από «τα χαρακώματα»: «Ο θηλασμός προκάλεσε μεγάλες συγκρούσεις ανάμεσα σε μένα και τους γονείς μου κυρίως γιατί δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως όσο κουραστική κι αν ήταν για μένα αυτή η διαδικασία, είχε ξεχωριστή σημασία», λέει η Δώρα. «Η μητέρα μου, παραγνωρίζοντας την θέληση μου να θηλάσω το μωρό μου, το μόνο που με ρώτησε ήταν γιατί παιδεύομαι και δεν του δίνω γάλα σε σκόνη, με αποτέλεσμα φυσικά, να γίνω έξω φρενών μαζί της».
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Κρατήστε την ψυχραιμία σας και δείτε την κατάσταση σαν μια ευκαιρία για να συνυπάρξετε και να συζητήσετε αρμονικά, τις αλλαγές που έχουν επέλθει από τότε που ήσασταν εσείς παιδιά. Αφήστε την δίοδο επικοινωνίας ανοιχτή με αυτούς τους ανθρώπους, που αν μην τι άλλο, σαν αγαπούν και θέλουν να σας βοηθήσουν. Δώστε τους να διαβάσουν περιοδικά, άρθρα, έρευνες και βιβλία έτσι ώστε να ενημερωθούν και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Ζητήστε τους επίσης να σας συνοδεύσουν σε μια επίσκεψη στον παιδίατρο, για να ακούσουν από πρώτο χέρι τις συμβουλές του.

3. ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ

Μπορεί να σας κουράζουν και να σας εκνευρίζουν κάπου κάπου, να σας βγάζουν εκτός εαυτού και να δημιουργούν αρκετά προβλήματα στο γάμο σας, ωστόσο, είναι πράγματι πολύτιμοι. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες καταθέσεις νέων μαμάδων που η παρουσία της τρίτης γενιάς στην ζωή τους έκανε την καθημερινότητα τους, αισθητά καλύτερη!


«Όταν η κόρες μου ήταν 1 και 3 ετών, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη δουλειά μου. Οι γονείς μου δεν έφεραν καμιά αντίρρηση και μάλιστα προσφέρθηκαν να μας στηρίξουν οικονομικά. Έτσι, κατάφερα να μείνω στο σπίτι και να μεγαλώσω τα παιδιά μου όπως πραγματικά ονειρευόμουν χωρίς να τους στερήσω τίποτα». Ειρήνη Μ.

«Την ημέρα που επέστρεψα από το μαιευτήριο, η πεθερά μου είχε ετοιμάσει ένα υπέροχο δείπνο για μένα και τον άντρα μου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες μαγείρευε σχεδόν καθημερινά και με βοηθούσε με το μωρό. Θα την ευγνωμονώ πάντα». Μαρία Π.

«Κάθε καλοκαίρι, αφήνουμε για μια βδομάδα τα παιδιά στα πεθερικά μου και πηγαίνουμε διακοπές οι δυο μας. Τα πεθερικά μου λαχταρούν τα δουν τα εγγόνια τους και ξέροντας ότι τα αφήνω σε ασφαλή χέρια, φεύγω με πιο ελαφριά την καρδιά. Έτσι μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε λίγο χρόνο μόνοι μας. Νομίζω ότι θα τους είμαι πάντα ευγνώμων γι’ αυτό». Φένια Α.

«Όταν η κόρη μου ήταν 2 μηνών, είχα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με την πλάτη μου. Οι γονείς μου ήρθαν να μείνουν μαζί μας εκείνο το διάστημα έτσι ώστε να με βοηθούν καθημερινά με το μωρό και να το κρατούν όταν εγώ πήγαινα για φυσιοθεραπεία. Δεν ξέρω τι θα είχα κάνει χωρίς αυτούς». Κατερίνα Χ.

Παππούδες και γιαγιάδες θα υπάρχουν πάντα, το ίδιο και τα προβλήματα που επέρχονται σε κάθε συνεύρεση της παλιάς με την νέα γενιά. Ξεκαθαρίστε τα όρια και τα κίνητρα σας, ζητήστε την βοήθεια τους όταν την έχετε πραγματικά ανάγκη, και βαλθείτε να τους πείσετε πως η συνεργασία τους θα σας είναι πολύτιμη στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει…αυτό της ανατροφής των παιδιών σας. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός θα τους κάνετε να αισθανθούν πως τους υπολογίζεται και αφετέρου θα κερδίσετε την συμπαράσταση τους στην γραμμή πειθάρχησης που θα επιλέξετε για το πιτσιρίκι σας. Μην εκνευρίζεται λοιπόν τόσο…. Δείτε την χιουμοριστική πλευρά της κατάστασης και όλα θα πάνε καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: