22 Σεπ 2014

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Ξεπερνώντας μια αποτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές και ακίνδυνες μεθόδους θεραπείας της υπογονιμότητας που μιμείται τους φυσιολογικούς μηχανισμούς της σύλληψης. Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται μεταξύ 30-40% και συχνά, πολλές γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιο σκληρή πραγματικότητα:αυτήν της ‘αποτυχημένης’ εξωσωματικής γονιμοποίησης. Υπάρχει αλήθεια τρόπος να ξεπεράσουν αλώβητες αυτήν την εμπειρία και να διατηρήσουν την συναισθηματική εγγύτητα με τον σύντροφο τους; Τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε και να πείτε εσείς, οι συγγενείς και οι φίλοι του ζευγαριού που βιώνει μια τόσο στρεσογόνα κατάσταση;


Το πλήγμα της υπογονιμότητας!

Το φαινόμενο της ‘υπογονιμότητας’ έχει απασχολήσει εδώ και δεκαετίες την ιατρική κοινότητα που σαν απάντηση στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής, ‘κατάθεσε’ στην υπηρεσία μας την δυνατότητα τεκνοποίησης, με μεθόδους ‘υποβοηθούμενες αναπαραγωγής’. Ωστόσο, το πλήγμα της υπογονιμότητας εξακολουθεί να πλήττει πολλά νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν αντίκρισμα σε αυτές τις θεραπείες. Τα αρχικά συναισθήματα αγωνίας και λαχτάρας που γεννιούνται με την έναρξη της θεραπείας, έρχονται να αντικατασταθούν από ανασφάλειες, θλίψη, απόγνωση και απουσία ελπίδας μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια. Αυτή η αποτυχία, πυροδοτεί στο ζευγάρι διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις τώρα που βρίσκεται αντιμέτωπο με την ματαίωση της εικόνας τους με ένα παιδί, με την ψυχολογική κούραση που συνοδεύει μια στρεσογόνα θεραπεία όπως αυτήν την εξωσωματικής γονιμοποίησης και του αποτυχημένου αποτελέσματος της, με ενοχές και αισθήματα ανεπάρκειας, με απομόνωση και μυστικότητα γύρω από το θέμα, και με το αρνητικό αντίκτυπο που έχει όλη αυτή η ‘διαδικασία’ στην ποιότητα της σχέσης και στην ερωτική ζωή του ζευγαριού.

«Η Αγγελική και ο Γεράσιμος προσπαθούσαν για τέσσερα χρόνια να αποκτήσουν παιδί χωρίς αποτέλεσμα. Η επίσκεψη τους σε κάποιον ειδικό τους αποκάλυψε ότι η αποτυχία τους οφείλετε σε οργανικά αίτια και ο μόνος τρόπος για να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα ήταν να επισκεφτούν ένα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Παρόλο που είχαν κάποιους ενδοιασμούς αναφορικά με την ηθική υπόσταση αυτών των θεραπειών, αποφάσισαν να το τολμήσουν. Πρόσφατα έκαναν την τρίτη τους προσπάθεια και τώρα, όλη τους η ευτυχία βρίσκεται στα χέρια ενός ειδικού στο εργαστήριο αναπαραγωγής».


Υποστηρίζοντας τα υπογόνιμα ζευγάρια…


Η υπογονιμότητα είναι αναμφίβολα ένα πρόβλημα που πυροδοτεί πολλά συναισθήματα, επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης, αμαυρώνει την εικόνα και αυτοεκτίμηση των εμπλεκομένων, και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης από το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον του ζευγαριού.


  • Αν βιώνετε προσωπικά μια τέτοια κατάσταση, δώστε χώρο και χρόνο στον σύντροφο σας για να αποδεχθεί το γεγονός. Τα συναισθήματα που νιώθετε, δεν είναι εύκολο να περιγραφούν γι’ αυτό δείξτε κατανόηση, αυτό το πρώτο τουλάχιστον διάστημα, ο ένας στον άλλο.
  • Συζητήστε το ενδεχόμενο της επίσκεψης σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα καταθλιπτικά σας συναισθήματα και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.
  • Συζητήστε το πρόβλημα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Ο σύντροφος σας είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σας καταλάβει και να σας συμπαρασταθεί ουσιαστικά.
  • Δεν φταίει κανένας. Μην κατηγορείτε λοιπόν το εαυτό σας ή τον σύντροφο σας. Δυσκολίες και αποτυχίες υπάρχουν πάντα…το ζήτημα είναι πως τις αντιμετωπίζεται.
  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας πριν συζητήσετε το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας.
  • Μην χάνετε την πίστη σας. Μιλήστε με ανθρώπους που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα και στραφείτε προς την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης σας. Η καλή σας ψυχολογική κατάσταση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ή μη της μελλοντικής σας προσπάθειας.
  • Αποδεχθείτε την πραγματικότητα, όταν νιώσετε έτοιμοι να το κάνετε, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να πάτε παρακάτω. Το γεγονός της απώλειας δεν πρόκειται να το ξεπεράσετε ποτέ, το θέμα είναι να το αποδεχθείτε και να βρείτε μέσα σας την δύναμη να εντείνεται τις προσπάθειες σας ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.
  • Κύριο μέλημα σας πρέπει να είναι η διατήρηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής σας ευεξίας. Η αισιοδοξία και η πίστη σας θα αποτελέσουν τον κυριότερο σύμμαχο σας σε αυτόν τον αγώνα της τεκνοποίησης.
  • Μην απομακρύνεστε συναισθηματικά από τον σύντροφο σας. Σας χρειάζεται όσο κι εσείς και θα είναι καλύτερο και για τους δυο σας να ξεπεράσετε από κοινού αυτήν την απώλεια ενδυναμώνοντας την σχέση σας και την εγγύτητα της.
  • Αν ανήκετε στο άμεσο κοινωνικό περιβάλλον του ζευγαριού, σεβαστείτε τον πόνο τους. Βιώνουν ιδιαίτερα επώδυνα συναισθήματα που δυσκολεύονται να εκφράσουν και η ζωή όπως και η σχέση τους, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο.
  • Το πρόβλημα τους δεν μειώνετε με εκφράσεις όπως «θα τα καταφέρετε την επόμενη φορά, είστε ακόμα νέοι».
  • Αντίθετα, ακούστε αυτά που έχει να πει το ζευγάρι και συμπαρασταθείτε του με τον τρόπο που το ίδιο επιθυμεί.
  • Μην κρύψετε την λύπη σας…δεν ωφελεί.
  • Αντιθέτως, μιλήστε για το πένθος και την στεναχώρια που νιώθουν. Έχασαν ένα παιδί ή έστω την ελπίδα για την απόκτηση του. Αυτό το πένθος, έχουν ανάγκη να το μοιραστούν και να το εξωτερικεύσουν, σε σας, τους συγγενείς και τους φίλους τους.
  • Ενημερωθείτε γύρω από το θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης από βιβλία και επιστημονικά περιοδικά που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το πρόβλημα και τα συναισθήματα που βιώνει το ζευγάρι.
  • Αν γνωρίζετε άτομα που βίωσαν μια παρόμοια εμπειρία μην διστάσετε να ρωτήσετε το ζευγάρι αν επιθυμεί να τους φέρετε σε επαφή.


«Μετά την δεύτερη αποτυχημένη εξωσωματική προσπάθεια, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για μένα και τον σύντροφο μου. Ένιωθα την απόλυτη θλίψη ριζωμένη μέσα μου, ξέσπαγα διαρκώς σε κλάματα,, αντιμετώπιζα προβλήματα στον ύπνο και στην σίτιση, ήμουν επιθετική και απόμακρη όχι μόνο από τον άντρα μου αλλά και από το άμεσο κοινωνικό μου περιβάλλον. Η ιδέα και μόνο να εμπλακώ για ακόμα μια φορά στην ίδια διαδικασία, με το αβέβαιο μέλλον και χωρίς να έχω τον έλεγχο της κατάστασης, μου προκαλούσε πανικό. Ωστόσο, το όνειρο μας επικράτησε και σήμερα κρατάω στην αγκαλιά μου την κόρη μας. Ότι κι αν περάσαμε, η πίστη και η λαχτάρα μας για ένα παιδί, υπερίσχυσε ευτυχώς!» (Μαρία, 38 ετών).


Η απόκτηση ενός παιδιού, είναι αναμφίβολα ο προορισμός της κάθε γυναίκας. Ωστόσο, διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες, όπως οργανικά αίτια, μπορούν να επηρεάσουν την φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων και το ενδεχόμενο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι πάντα πιθανό. Τα επιστημονικά άλματα στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα θαύματα που υπόσχεται η συγκεκριμένη μέθοδος, δίνουν ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια και μάλιστα πολλά από αυτά, ολοκληρώνουν την θεραπεία με επιτυχία. Ωστόσο, η σύλληψη θέλει υπομονή, επιμονή και ψυχικό σθένος. Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι πάντα αβέβαιο όχι όμως και ο στόχος σας. Επικεντρωθείτε λοιπόν σε αυτόν τον στόχο, γιατί η εικόνα σας με ένα παιδί στην αγκαλιά θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη που θα σας ωθήσει να προσπαθήσετε ξανά και ξανά αν χρειαστεί. Με σεβασμό προς το όνειρο σας, εύχομαι σύντομα να κυοφορήσετε το δικό σας μωράκι.










Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: